11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDaunele morale pentru malpraxis, corelate cu cele din UE

Daunele morale pentru malpraxis, corelate cu cele din UE

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, a precizat astăzi,  în cadrul unei dezbateri pe proiectul de lege privind malpraxisul, că în cazul unei acuzații de malpraxis pacientul va plăti o sumă mică pentru mediator, restul urmând să fie achitat de către societatea de asigurare. „Cifra aceasta se face în comun cu asigurările și cu pacienții. Expertul o să fie plătit de către pacient; suma va fi una mică, nesemnificativă. Această taxă va fi stabilită prin norme. Taxa pentru plata expertului nu va fi la fel de mare precum cea de acum, de câteva mii de lei. Va fi una simbolică, plătită de reclamant, și restul de asigurat”, a spus Raed Arafat, potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte cuantumul daunelor morale, secretarul de stat a menţionat că acestea vor fi corelate cu cele din Uniunea Europeană. „Legea malpraxisului este clară: se plătește daună morală. Cuantumul se stabilește prin legislație secundară. Dauna morală este introdusă în lege. Plafoanele se vor mișca, nu vor fi fixe, pe viață. Se corelează cu cele din UE”, a specificat Arafat.

Proiectul de lege privind malpraxisul, pus recent în dezbatere publică, va aduce multe beneficii în primul rând cetățeanului, pentru că acesta va ști exact care este despăgubirea pe care o cere, întrucât va exista o limitare a nivelului acesteia, după cum susținea la acel moment ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS