11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCraiova are specialişti în chirurgia urechii, dar nu are instrumentar

Craiova are specialişti în chirurgia urechii, dar nu are instrumentar

http://www.youtube.com/watch?v=QqpHlhIl6ts

În Clinica ORL adulţi a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova s-au efectuat ieri primele intervenţii chirurgicale pe ureche, cu ajutorul microscopului. Aparatul a intrat din luna august în dotarea secţiei, fiind achiziţionat cu fonduri de la consiliul judeţean, însă cu instrumentarul special pentru acest tip de operaţii a venit profesorul Hans Peter Zenner, de la renumita Universitate din Tübingen (Germania). Acesta stă două zile în Bănie şi, pe lângă operaţiile pe care le va face cu ajutorul microscopului, va ţine şi un curs cu medicii de aici, pentru a-i familiariza cu acest tip de intervenţii, costisitoare atât din punct de vedere financiar, cât şi ca durată de pregătire a personalului medical, aşa cum a menţionat profesorul Zenner. „Sunt foarte onorat că am fost invitat aici, iar cu acest curs se deschide o eră nouă a microchirurgiei urechii medii la Craiova. De obicei, pentru a învăţa să faci astfel de operaţii, ai nevoie de un stagiu unde medicii au posibilitatea să privească intervenţiile şi să pună întrebări în timpul operaţiei. Pentru a avea voie să execute singur aşa ceva, medicul trebuie să exerseze de cel puţin 50 de ori pe un cadavru, cea mai bună metodă de a lucra apoi şi la pacient“, a spus Hans Peter Zenner.
Acest tip de chirurgie se adresează pacienţilor cu leziuni ale urechii medii, cu otoscleroză sau perforaţii de timpan, ambele afectând grav auzul. Prof. univ. dr. Elena Ioniţă, şefa Clinica ORL adulţi, susţine că medicii craioveni au fost la cursuri în Germania şi au participat la intervenţii chirurgicale efectuate la Tübingen, însă pentru ca astfel de operaţii să se facă şi la Craiova mai este nevoie de un instrumentar special pe care clinica nu şi-l permite.
„Profesorul Zenner şi-a exprimat de mult dorinţa să vină la Craiova să opereze oamenii bolnavi şi va mai veni, dar, pe lângă microscop, ne mai trebuie şi trusa adecvată, instrumente care sunt foarte scumpe. Să vedem de unde vom găsi bani pentru ele, poate tot de la consiliul judeţean sau de la minister. Cu toate că spitalul aparţine în exclusivitate, ca dotare, Ministerului Sănătăţii, niciodată, cel puţin noi la ORL, nu am primit absolut nimic de la minister, după toate solicitările şi referatele pe care le-am făcut“, a afirmat prof. dr. Elena Ioniţă.
 
„Este important ca banii să nu fie investiţi numai la Bucureşti“

Şi profesorul Hans Peter Zenner consideră că această chirurgie a urechii medii este foarte importantă pentru bolnavi şi spune că investiţiile ar trebui să ajungă şi în centre universitare precum Craiova. „Chirurgia urechii medii e una specială, de aceea este foarte important pentru România ca banii să nu fie investiţi numai la Bucureşti, ci în toate regiunile ţării unde oamenii au nevoie de astfel de operaţii. Nu pot să spun că un astfel de tip de intervenţii a ajuns prea târziu la Craiova. Asemenea operaţii au nevoie de un instrumentar foarte scump, care în trecut nu a existat aici. Nu e vorba despre nepriceperea medicilor, ci de lipsa banilor pentru instrumentarul necesar“, a precizat medicul german.
Hans Peter Zenner a fost însoţit la Craiova de dr. Liliana Delia Michaels, născută la Drobeta Turnu Severin, absolventă de Medicină la Timişoara, dar care de 20 de ani activează la Clinica Universitară din Tübingen. „Noi avem o colaborare bilaterală pe 13 ani cu toate clinicile ORL din ţară. Facem de foarte mult timp cursuri operative la Timişoara, iar acum suntem şi la Craiova. Eu, fiind olteancă, trebuie să susţin şi regiunea mea de baştină. Operaţiile sunt foarte grele, pe care nu le poate face oricine. E nevoie de experienţă mare, dar este un început bun şi pentru Craiova, pentru că medicii de aici au fost la Tübingen şi au făcut stagii“, a spus dr. Delia Michaels. „Otoscleroza se poate rezolva numai chirurgical, iar cu cât este făcută operaţia mai repede, cu atât mai bine, pentru că în timp pacientul poate să sufere o pierdere de auz şi pe nerv, iar asta e ireversibilă. Operaţia este dificilă, pentru că în momentul în care se deschide platina scăriţei se poate deschide şi urechea internă, dacă nu eşti atent, iar pacientul poate să surzească pe loc. Chirurgia urechii este foarte grea, este ca o muncă chinezească“, a mai spus Liliana Delia Michaels.
Pentru medicii rezidenţi, acţiunea de ieri şi de astăzi a fost o premieră, aceştia declarându-se încântaţi că pot învăţa de la profesorul german. „Este o experienţă nouă pentru rezidenţii pe ORL din Craiova, dar este şi o mare şansă pentru noi să mergem la Tübingen şi să vedem cum procedează şi alte centre, să ne specializăm. Numai văzând nu poţi face aceste operaţii, trebuie şi experienţă practică, personal şi instrumentar adecvat“, a spus Andrei Osman, medic rezident ORL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS