10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateNemţii operează la Craiova

Nemţii operează la Craiova

În Clinica ORL adulţi a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova are loc astăzi şi mâine un eveniment important pentru lumea medicală din Oltenia şi pentru pacienţii din această zonă. Cu ajutorul microscopului operator intrat recent în dotarea secţiei se vor efectua primele intervenţii chirurgicale pe ureche. Pacienţii sunt olteni, dar operaţiile vor fi făcute de profesorul Hans Peter Zenner, care va veni special din Germania pentru a-i familiariza pe medicii craioveni cu acest tip de intervenţii sub microscop.

Pacienţii internaţi în Clinica ORL adulţi a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova, din cauza problemelor cu auzul, vor putea fi operaţi de acum înainte cu ajutorul microscopului. Este un aparat modern intrat de curând în dotarea secţiei, în urma acţiunii de utilare a spitalului cu aparatură medicală de ultimă generaţie derulată de Consiliul Judeţean Dolj, şi pentru a cărui folosire, pentru intervenţiile pe ureche, a fost nevoie de specialişti germani, care au venit cu instrumentarul „de acasă“.
Profesorul Hans Peter Zenner, de la renumita Universitate din Tübingen, este prezent la SJU Craiova astăzi şi mâine, pentru a efectua câteva astfel de intervenţii chirurgicale sub microscop, în blocul operator al Secţiei de ORL. Pe lângă beneficiul bolnavilor, intervenţiile vor avea şi caracter didactic, pentru că vor fi transmise în direct, în sala de curs a clinicii. „Această acţiune ştiinţifică am derulat-o în urma dotării clinicii cu un microscop operator Zeiss, iar profesorul Hans Peter Zenner, care vine din Germania, de la Tübingen, o mare clinică universitară, încearcă să ne ajute să folosim acest microscop operator la intervenţiile chirurgicale pe ureche. Noi am face la Craiova astfel de intervenţii, dar nu avem trusa necesară pentru a efectua operaţiile sub microscop“, a explicat prof. univ. dr. Elena Ioniţă, şefa Clinicii de ORL adulţi din cadrul SJU Craiova.
Aceasta a mai precizat că microscopul are utilitate în mai multe domenii şi că este folosit şi în intervenţiile chirurgicale pe laringe, pe fosele nazale, operaţii pentru care există în secţie instrumentarul adecvat. „Numai la nivelul urechii nu aveam acest instrumentar, iar profesorul Zenner s-a oferit să ne ajute, să vină cu instrumentarul şi să rezolvăm bolnavii care au probleme cu auzul: fie că au timpan perforat şi se încearcă să se facă timpanoplastie, fie că sunt intervenţii pe otoscleroză, o boală care fixează scăriţa în urechea internă şi în care intervenţia se face doar sub microscopul operator“, a mai spus prof. dr. Elena Ioniţă.

Bolnavii, selectaţi de profesorul Zenner

În această dimineaţă, Hans Peter Zenner efectuează câteva operaţii în Clinica ORL după ce în prealabil a selectat bolnavii pe care medicii craioveni spun că i-au pregătit cu tot ceea ce trebuie în acest sens. După-amiază, are loc un curs legat de aceste intervenţii chirurgicale, pentru ca mâine dimineaţă medicul german să continue seria operaţiilor sub microscop la bolnavii deja selectaţi. „Este un pas foarte mare făcut de noi, ca zonă geografică, în abordarea acestor intervenţii chirurgicale, întrucât profesorul Zenner s-a deplasat prin toată România, în Cluj, în Timişoara. De exemplu, la Timişoara, profesorul Zenner vine de zece ani şi face intervenţii chirurgicale. Iniţial, a venit cu trusa din Germania, dar acum aceste centre s-au dotat şi au propria lor trusă pentru astfel de intervenţii sub microscop. Să sperăm că pe viitor vom dispune şi noi de trusa necesară pentru a putea efectua acest tip de intervenţii chirurgicale“, a menţionat prof. dr. Elena Ioniţă.

Intervenţii transmise în direct

Şefa Clinicii de ORL adulţi din cadrul SJU Craiova susţine că intervenţiile chirurgicale efectuate la Universitatea din Tübingen sunt transmise în direct în toată Europa, chiar şi în Australia, astfel de operaţii fiind vizionate şi în spital, în sala de curs a secţie. „Mai mult, o serie de medici din clinica noastră au făcut cursuri la Tübingen pentru această chirurgie a urechii, deci încercăm să ne îmbunătăţim activitatea, să intrăm şi noi în modernismul acesta al microscopului operator“, a conchis prof. univ. dr. Elena Ioniţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS