16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicină personalizată la Helios Medica

Medicină personalizată la Helios Medica

Centrul Medical Helios Medica din Craiova a semnat de curând un contract cu un centru medical din Bucureşti, singurul din ţară care se bazează pe medicina personalizată în tratarea pacienţilor, o astfel de medicină punctuală pe diagnostic urmând să se realizeze şi în Bănie. Dr. Angela Cameniţă, reprezentantul Helios Medica, susţine că acest tip de medicină „este un nou model de îngrijire medicală care se dezvoltă rapid şi care promite o mai mare precizie faţă de medicina tradiţională, pentru că se bazează pe unicitatea informaţiei clinice, sociale, genetice a fiecărui individ“. Medicina personalizată se află încă în „perioada embrionară“ în România, începuturile ei la nivel mondial datând din 1998, în SUA.
GdS: Cu ce vine în folosul pacientului această medicină personalizată?
Angela Cameniţă: Medicina personalizată promite un diagnostic de mare acurateţe şi identificarea predispoziţiei unui individ de a face boala. La ora actuală, medicii folosesc o terapie după modelul „trial and error“, pentru a identifica o terapie eficientă. Pe măsură ce se dezvoltă diferite molecule care evidenţiază riscul de boală a unei persoane sau felul în care răspunde la tratament în urma testelor de mare acurateţe, medicii vor deţine mai multe informaţii pentru a indica tratamentul cu medicaţia corespunzătoare. Genomica şi proteomica au capacitatea de a personaliza îngrijirile medicale, de a determina ca tratamentul pacientului să coincidă cu profilul lui genetic, de a identifica modul în care un anumit pacient va răspunde la tratament. Prin asta se obţine înlăturarea tratamentelor inutile, minimalizarea potenţialului de efecte secundare determinate de medicament şi, ce este cel mai important, îmbunătăţirea rezultatelor tratamentului aplicat.
GdS: În ce specialităţi poate fi folosită această medicină?
A.C.: S-a folosit în oncologie, în cazul cancerului de sân în stadiu incipient şi în cel metastatic. Acum beneficiază de tratamentul cu Herceptin doar persoanele care au fost evaluate, determinându-le biomarkerul HER2. Personalizarea tratamentului în funcţie de rezultatul testului în cancerul de sân a determinat o reducere cu 34% a utilizării chimioterapiei. Dar medicina personalizată este eficientă nu numai în oncologie, ci şi în boala Alzheimer sau la persoanele cu accident vascular. Din păcate, în România testele nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, iar preţul lor este destul de ridicat.
GdS: Care ar fi beneficiile?
A.C.: Printre beneficiile medicinei personalizate se numără reducerea erorilor medicale în proporţie de 80%, îmbunătăţirea rezultatelor la pacienţi într-un procent estimat de 64% şi o reducere a costurilor cu aproape 50%.

Spitalizare continuă şi de zi

GdS: Ce alte servicii medicale mai oferă Helios Medica?
A.C.: Centrul Medical Helios Medica şi-a dezvoltat portofoliul de servicii medicale, atât pe parte de ambulatoriu – servicii clinice, cât şi pe partea de spitalizare. Pe această latură de spitalizare pot să spun că este un pionierat ceea ce se efectuează la ora actuală în zona Olteniei, pentru că există un număr foarte mic de unităţi spitaliceşti private. Noi suntem autorizaţi de Ministerul Sănătăţii atât pentru spitalizare continuă, cât şi pentru spitalizarea de zi, pentru fiecare având disponibile câte 12 paturi. Pe spitalizarea continuă, printre disciplinele pe care lucrăm se numără chirurgia generală, chirurgia estetică, ginecologia, ORL, ortopedia, iar pe spitalizarea de zi mai avem, pe lângă serviciile de chirurgie, şi serviciile clinice, adică diabet, partea de dermatologie etc. Ţin să precizez că spitalizarea de zi este în contract cu Casa, deci se face cu biletul de trimitere de la medicul de familie, şi se referă şi la intervenţiile chirurgicale care se pretează la acest tip de spitalizare: chiuretaje, histerosalpingografii (explorare radiologică a uterului și a trompelor uterine – n.r.). Pacientul vine dimineaţa, se internează, îşi rezolvă problema şi pleacă până seara acasă. Şi pe partea de diabet se fac spitalizări de zi, mai ales la prima venire la medic, pentru că se fac anumite investigaţii care în general trebuie efectuate sub supraveghere medicală. Partea de spitalizare de zi din cadrul Centrului Medical Helios este, de fapt, serviciul care închide un proces integrat de servicii medicale. Adică, vine pacientul, este preluat de unul de medicii din ambulatoriu, se constată că are o problemă care necesită intervenţie chirurgicală sau alte servicii de spitalizare de zi, trece prin toate etapele, i se fac analize de laborator, i se fac investigaţii – ecografii, radiografii, endoscopii, după care se internează şi îşi rezolvă problema, pentru a nu mai ajunge în alte spitale. De fapt, activitatea clinicii noastre este la fel ca a unui spital de stat.
GdS: Cum staţi cu aparatura medicală?
A.C.: Echipamentele medicale sunt toate de ultimă generaţie, iar aparatura pentru spitalizare a fost achiziţionată printr-un proiect european, cum este, de exemplu, laparoscopul folosit în chirurgie. Am achiziţionat de curând şi o parte de endoscopie digestivă, care se face şi cu anestezie generală, colonoscopia în special, pentru că e o intervenţie dificilă. De asemenea, efectuăm colonoscopii şi cu rezecţii de diverticuli sau polipi digestivi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS