10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateUrologii de la Spitalul Judeţean, la prima intervenţie laparoscopică

Urologii de la Spitalul Judeţean, la prima intervenţie laparoscopică

http://www.youtube.com/watch?v=Xt04tblbVB8

Laparoscopul de ultimă generaţie cu care a fost dotată în vară Clinica de Urologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova a intrat de ieri în funcţiune. Aparatul care a costat peste 80.000 de euro, despre care s-a spus că nu mai există altul în ţară decât la Spitalul „Elias“ din Bucureşti şi care a fost achiziţionat în iulie cu bani de la Consiliul Judeţean Dolj, a fost folosit pentru a îndepărta un chist renal la un pacient de 60 de ani. Intervenţia făcută laparoscopic nu este considerată complexă, dar pentru Clinica de Urologie a fost o premieră, medicii de aici având acum nevoie de timp şi de cât mai multe cazuri astfel rezolvate pentru a câştiga experienţă.
Prima operaţie cu noua aparatură a fost efectuată de dr. Andrei Pănuş şi dr. Sabin Badi, dar la ea au participat toţi medicii de la Urologie, în frunte cu şeful de secţie, dr. Paul Tomescu. Intervenţia a fost însă supervizată de dr. Ionuţ Chira, medic primar la Spitalul Clinic „Prof. dr. Theodor Burghele“ din Bucureşti, un medic cu mare experienţă în operaţiile cu laparoscopul, având la activ peste 150 de astfel de intervenţii urologice. „Nu a fost o operaţie complexă. Pentru început trebuie să ne obişnuim cu aparatul, cu aranjarea instrumentelor în sala de operaţie, cu anumite manevre de rutină, şi atunci trebuie să selectăm foarte bine primele cazuri, să fie unele relativ mai simple. Cu toate acestea, am dorit să-l avem pe domnul doctor (Ionuţ Chira – n.r.) lângă noi, ca să nu existe nici un risc pentru pacient. A fost un chist renal mai deosebit, pentru că chisturile renale sunt de obicei în periferia rinichiului, iar acesta era un chist pornit mai din hilul renal, din mijlocul rinichiului, şi exteriorizat spre polul inferior“, a spus dr. Andrei Pănuş, după operaţie. „Totul a decurs foarte bine, sperăm ca pacientul să plece într-o zi-două, acasă. Pe vremuri, pentru un chist renal se făcea o incizie de 20 de centimetri, se stătea o săptămână prin spital. Acum, cu trei incizii de un centimetru-doi, care se vindecă imediat, rezolvi problema“, a adăugat dr. Pănuş. Acesta a dezvăluit faptul că, pentru ieri, mai fusese programat un pacient, pentru o nefrectomie (extirpare a unui rinichi – n.r.), care nu avea nici asigurare, dar că acesta nu s-a mai prezentat la internare şi nici nu a fost de găsit la telefon.

„Totul o să meargă foarte bine la Craiova“

Pentru săptămânile viitoare, medicii de la Urologie şi-au propus să adune mai multe cazuri care să se preteze la intervenţii laparoscopice, pentru a efectua cel puţin patru operaţii pe zi, tot sub coordonarea doctorului Ionuţ Chira, de la Spitalul „Prof. dr. Theodor Burghele“ din Bucureşti. „La Craiova este o Clinică de Urologie de tradiţie, cu o experienţă bogată în urologie, cu rezultate foarte bune. Cu medicii de aici ne cunoaştem de multă vreme, pentru că ne vedem pe la congrese. Odată cu introducerea laparoscopiei şi aici, pentru clinică este un mare pas înainte, pentru că asta e tendinţa de a aborda patologia urologică chirurgicală, care se rezolva mai demult prin operaţii deschise. Sunt convins că totul o să meargă foarte bine aici la Craiova“, a afirmat dr. Ionuţ Chira.
Acesta a mai menţionat că laparoscopul poate rezolva tumorile renale, chisturile renale, tumorile de prostată şi unele anomalii congenitale ale aparatului uro-genital. „Puse una peste alta, din această patologie pe care am enumerat-o, cam 90% se poate rezolva laparoscopic, ceea ce e foarte bine. Este o chirurgie mai scumpă, dar este mult mai eficientă şi pentru pacient, şi pentru spital“, a mai spus medicul bucureştean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS