10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRăspundem cititorilor

Răspundem cititorilor

Un cititor al Gazetei de Sud ne-a cerut părerea în legătură cu o cunoştinţă a sa, care prezintă simptome îngrijorătoare şi tulburări care includ panica, senzaţia permanentă de urmărire şi ideea de persecuţie. Conform site-ului wikipedia.org, care citează mai multe dicţionare de specialitate, îi răspundem următoarele:
– „Mania persecuţiei este o stare patologică manifestată prin ideea fixă a cuiva că este persecutat de toată lumea“. (DEXonline: mania persecuţiei);
– „Uneori, mania persecuţiei este însoţită de un delir de grandoare, bolnavul considerând că este persecutat deoarece, având calităţi deosebite, stârneşte indivia duşmanilor săi, care caută din aceste motive să-l distrugă fizic sau moral. În anumite cazuri, bolnavul se apără de persecuţiile imaginare, revendicând drepturi care consideră că i-au fost uzurpate, făcând demersuri la organele în drept, şi chiar comite acte de violenţă asupra duşmanilor închipuiţi, din persecutaţi imaginari devenind persecutori reali“. (Dicţionar de psihologie: mania persecuţiei).
Mai mult, într-o altă lucrare, numită „Modele de dezintegrare ale sistemului personalităţii“, se aminteşte de tematicile delirante ale tulburărilor înrudite cu schizofrenia. Dintre acestea, redăm:
– „Delirul de urmărire. Apare în schizofrenie. Bolnavul este convins că cineva îl urmăreşte, iar apoi că toţi cei din jurul său îl supraveghează cu ostilitate. Trăieşte într-o stare de tensiune anxioasă“;
– „Delirul de grandoare. Apare în schizofrenie, în psihozele organice, în PGP. Bolnavii supraestimează capacităţile, posibilităţile şi importanţa persoanei lor. Se cred foarte puternici, foarte bogaţi, foarte capabili, fac planuri de a revoluţiona lumea şi anunţă descoperiri epocale. Se consideră predestinaţi pentru realizarea unor scopuri nobile“.
Aceste precizări sunt pur informative, diagnosticul corect putând fi pus numai după consultarea unui medic de specialitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS