7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAre sau nu medicamente Spitalul Judeţean Craiova?

Are sau nu medicamente Spitalul Judeţean Craiova?

http://www.youtube.com/watch?v=33R1jJotp9U

Aceasta este o întrebare la care răspunsurile conducerii unităţii medicale nu coincid niciodată cu cele ale pacienţilor internaţi. Dacă este să-i chestionăm pe bolnavi, toţi vor recunoaşte că au fost nevoiţi să cumpere medicamente şi materiale sanitare pe perioada spitalizării, însă puţini vor afirma că sunt dispuşi să meargă până în pânzele albe pentru a li se respecta un drept consfinţit de lege, acela de a fi trataţi gratuit în spital. Un drept pentru care şi Gazeta de Sud a luat atitudine, nu doar printr-o serie de articole de conştientizare a pacienţilor asiguraţi asupra modului în care ar trebui trataţi în spitale, ci şi printr-o campanie în acest sens derulată în toate unităţile medicale din Oltenia. În schimb, dacă ar fi să-i întrebi pe cei din sistem (managerul spitalului şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică), aceştia îţi vor răspunde răspicat că la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova nu sunt probleme cu medicamentele şi materialele sanitare.

Un alt caz apărut recent la cel mai mare spital din Oltenia, care scoate în evidenţă cele două lumi paralele în care trăiesc pacienţii, pe de o parte, şi conducătorii din sistemul sanitar, pe de altă parte, este cel al lui Constantin Ghiţoi, din comuna doljeană Brabova, sat Răchita de Jos. Bărbatul a fost adus pe 9 august în stare gravă la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova cu ambulanţa, fiind operat pentru un ulcer perforat şi o peritonită generalizată purulentă. Marţi seară, la 11 zile de la internare, doljeanul a intrat în direct la un post central de televiziune, în baza „unei sesizări primite de la un consătean“, afirmând că a fost pus să-şi cumpere antibiotice, dar, pentru că este sărac, nu şi-a permis să ia în fiecare zi, motiv pentru care operaţia s-a infectat. „Nu mă simt deloc bine, am cumpărat şi aţa pentru operaţie, nu ştiu care e situaţia. Ce să spun, de exemplu, eu de două zile nu mai iau antibiotice, pentru că nu am bani să le cumpăr. Stau cu două reţete ca să mă împrumut şi să mă duc la farmacie. Am puroi şi mă crapă puţin, iar după ce se scurge mă coase din nou“, a fost relatarea lui Constantin Ghiţoi. O poveste terifiantă, de neacceptat într-un spital regional care se vrea de prim nivel de competenţă.
Faptul că pacienţii internaţi la SJU sunt trimişi după medicamente şi materiale sanitare este o realitate evidentă, chiar dacă reprezentanţii spitalului nu au recunoscut-o niciodată. Este suficient să stai 30 de minute la intrarea în unitate ca să observi afluenţa de aparţinători, chiar şi de pacienţi, care urcă pe secţii cu plăsuţele de medicamente cumpărate de la farmaciile din preajma spitalului. La fel de reală este şi mizeria din spital (scări, holuri, saloane, curte interioară), la capitolul igienă, unitatea fiind corigentă de ani întregi, lucru de asemenea reliefat în mai multe rânduri de GdS. Ar mai rămâne doar partea de „nu ai bani să cumperi medicamente, nu avem cum şi cu ce să te tratăm“ relatată de Constantin Ghiţoi şi care pare mai greu de dovedit, atâta timp cât bărbatul s-a răzgândit până a doua zi.   

Pacientul una a spus seara şi alta dimineaţa

Contactat de GdS ieri dimineaţă, Constantin Ghiţoi nu a mai recunoscut nimic din cele afirmate seara la TV. În faţa camerei de filmat, bărbatul a declarat că nu a făcut nici o reclamaţie şi că nu a cumpărat antibiotice. „Eu nu am făcut reclamaţie că am stat în pat, nici nu pot să respir. Ce reclamaţie să fac? Aseară (marţi seară – n.r.) am vorbit prin telefon, dar nu ştiu ce am vorbit, ce am făcut. Nu ştiu cine şi ce a reclamat“, a spus Ghiţoi, care susţinea că a fost tratat bine în spital. „Am venit de la lucru, am căzut din picioare şi m-a luat salvarea. La Urgenţă mi-au făcut analizele, dar nu ştiu ce anume, că eram în comă. Apoi m-au dus la Reanimare şi pe la 9 seara m-au operat. Eu am cumpărat doar nişte glucoză, dar de la spital nu ştiu ce mi-au băgat acolo în perfuzii. Antibiotice nu ştiu dacă am cumpărat. Nişte algocalmin am mai luat şi atât“, a mai spus bărbatul. Constantin Ghiţoi a menţionat că nu se simte prea bine, dar „mă controlă domnu’ doctor Munteanu şi zisă că mă mai ţine internat, că am avut puroi, dar ce pot să ştiu eu dacă eram pe patul de operaţie?!“.
Şeful Secţiei Chirurgie III, conf. univ. dr. Marian Munteanu, a precizat că pacientul a fost internat cu „o complicaţie a unui ulcer gastric pentru care a mai fost tratat în acest spital în 2009, după care a mers acasă şi nu a mai urmat tratamentul şi nici nu a comunicat nimic medicului de familie“. „Acum a venit cu o  perforaţie, cu o peritonită generalizată purulentă pentru care a fost operat. Postoperator, bolnavul a evoluat bine, numai că în a şaptea zi a făcut o dehiscență de plagă, complicaţia cea mai mică a situaţiei în care a venit. În prezent, bolnavul este cu plaga parţial deschisă, curată, urmând ca în zilele următoare să se facă o sutură secundară şi să remediem dehiscența care există“, a explicat medicul. Dr. Marian Munteanu a mai afirmat că pe toată perioada internării „pacientul a fost acoperit cu absolut tot ce avea nevoie, din punct de vedere al medicaţiei“. „Dacă-l întrebaţi, o să constataţi că bolnavul nu prea ştie despre ce vorbim, nici el nu ştie ce s-a întâmplat, nu a reclamat că ar fi cumpărat ceva. L-am întrebat şi a zis ceva de un algocalmin, ceva neclar. A avut antibiotic pe toată perioada din spital, de pe 9 august până pe 18, deşi e o perioadă cam lungă pentru antibioterapie“, a spus şeful Secţiei Chirurgie III.  

DSP Dolj a demarat o anchetă

Acelaşi lucru privind tratamentul acordat din spital pacientului Constantin Ghiţoi au spus atât managerul SJU Craiova, conf. univ. dr. Florin Petrescu, cât şi dr. George Beţiu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, instituţia care a şi demarat o anchetă în acest caz. „Nu am primit nici o sesizare oficială privind tratamentul acestui pacient, dar în ceea ce ne priveşte, ca Direcţie de Sănătate Publică, ne-am autosesizat. Astăzi (ieri – n.r.) am înştiinţat şi Ministerul Sănătăţii despre situaţia existentă la Spitalul Judeţean din Craiova şi am alcătuit şi o comisie de verificare a cazului acestui pacient. De asemenea, având în vedere afirmaţiile pacientului, cum că ar fi suferit o suprainfectare a plăgii operatorii, am declanşat şi o anchetă epidemiologică pentru a vedea dacă se pune problema unei infecţii intraspitaliceşti“, a afirmat George Beţiu. Acesta a mai precizat că respectiva comisie „va analiza actele medicale ale pacientului şi va solicita managerului spitalului, care răspunde de calitatea actului medical, constituirea unei comisii care să analizeze din punct de vedere medical acest caz“. Directorul DSP Dolj susţine că a avut o discuţie cu managerul Petrescu săptămâna trecută şi „din câte ştim, nu au arierate, au datoriile plătite, au bani suficienţi şi nu există salturi în aprovizionarea cu medicamente şi materiale sanitare“.  
De faptul că spitalul dispune de medicamentele şi materialele sanitare necesare ne-a asigurat şi managerul Florin Petrescu. Acesta a prezentat foile cu tratamentul de care a beneficiat în spital Constantin Ghiţoi şi care a fost scos din farmacia internă a unităţii. „Pacientul a primit toate medicamentele şi materialele sanitare care au fost solicitate de către medici şi care au fost eliberate din farmacia spitalului. El a venit cu această infecţie din ambulator şi a fost tratată corespunzător. Nu ştiu ce a afirmat pacientul, dar din studiul foii de observaţie şi din spusele medicilor lui reiese că i s-a asigurat antibiotic din spital şi a fost tratat în toată perioada. De aceea nu văd ce concluzii va mai trage comisia DSP, pentru că s-a asigurat totul acestui pacient“, a spus Petrescu.  
Managerul SJU Craiova a făcut în final şi o afirmaţie care, cu siguranţă, îi va bucura pe pacienţi: „În acest moment, spitalul nu are probleme cu medicamente şi materiale sanitare, la pacienţi s-a asigurat tratamentul, aprovizionarea s-a făcut la începutul lunii ca de obicei, cu cantităţi mari, cu fondurile care au fost repartizate pentru tratament în luna august, încât nu văd ca acest pacient să aibă vreo justificare sau vreo problemă privind medicaţia“. Oare aşa să fie?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS