17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePacienţi europeni, poftiţi la Spitalul Judeţean Craiova!

Pacienţi europeni, poftiţi la Spitalul Judeţean Craiova!

Din octombrie, România va trebui să pună în aplicare Directiva 2011/24/UE a Parlamentului European privind drepturile pacienților în cadrul asistenței medicale transfrontaliere. Orice cetăţean european asigurat poate să solicite asistență medicală într-un alt stat membru UE, cu specificarea că „pacienții ar trebui să se bucure de garantarea suportării costurilor pentru respectiva asistență, cel puțin la nivelul prevăzut pentru aceleași servicii medicale pe care le-ar fi primit pe teri­toriul statului membru de afiliere“, după cum se menţionează în Directivă. Ca atare, pacienţii români pot merge să se trateze în afara graniţelor, cum şi străinii pot veni să-şi aline suferinţele în spitalele de la noi. Dar oare, odată internaţi şi trataţi, vor mai reveni?

Dacă este să luăm cazul Olteniei, spitalul cel mai mare şi cu grad de competenţă superior celorlalte din această zonă este Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Craiova. Luându-ne după aceste criterii, orice străin din spaţiul UE venit prin Oltenia ar putea să se folosească de drepturile sale de cetăţean european şi să aleagă să se trateze în cel mai competent spital din regiune, SCJU Craiova. Nu de puţine ori, conducerea acestei unităţi a susţinut sus şi tare, de fiecare dată când în dotarea spitalului mai intra câte un aparat medical de ultimă generaţie, că „acest tip de investiţii ajută la îmbunătățirea actului medical și a serviciilor pe care le oferim și cu care încercăm să ne apropiem cât mai mult de pacient“.
Conducerea aducea aminte şi de libera circulaţie a pacienţilor în spaţiul UE, considerând că străinii pot alege să se trateze în cel mai mare spital din Oltenia, pentru că unitatea va avea dotări comparabile cu ale spitalelor de afară. „Sunt necesare astfel de investiții în condițiile în care, spre sfârșitul acestui an, se va oficializa dreptul pacientului asigurat de a se trata în orice spital aflat în Uniunea Europeană. În situația în care Craiova este un centru universitar și, în curând, regional care asigură asistența medicală într-o regiune întinsă, trebuie să pună la dispoziția persoanelor bolnave cam toate procedurile terapeutice. Lipsa dotării te poate duce în imposibilitatea de a aplica anumite tehnici sau în incapacitatea de a rezolva problemele de sănătate ale pacienților, iar ei să plece apoi să se trateze în alte centre. Este liberă circulație“, spunea managerul SCJU Craiova, conf. univ. dr. Florin Petrescu, cu ocazia obţinerii de la Ministerul Sănătăţii a acreditării pentru prelevarea și transplantul de țesut osos și tendinos.
„Acreditarea spitalului nostru pentru această activitate este o recunoaștere a lucrurilor bune care se fac aici de către un corp al medicilor bine pregătit şi a investițiilor derulate în ultima perioadă de către Consiliul Județean Dolj pentru reabilitarea și modernizarea infrastructurii medicale și pentru dotarea cu echipamente de specialitate“, adăuga dr. Florin Petrescu.  

Aparatură modernă da…

Şi avea dreptate, pentru că investiţiile CJ Dolj în Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova se apropie de zece milioane de euro. Pornind de la reabilitarea blocurilor operatorii, modernizarea lifturilor, achiziţionarea a 13 loturi de echipamente medicale performante (unele au intrat în dotarea unităţii – laparoscopul de ultimă generaţie de la Urologie, aparatul dentar şi maşina de developat din Urgenţă, pentru altele procedura de achiziţie este în derulare – patru noi aparate de anestezie, un aparat Roentgen TV pentru chirurgia pediatrică, un laser de pol anterior pentru glaucom şi chirurgia cataractei, un laser de pol posterior pentru retinopatia diabetică) şi terminând cu proiectele de extindere şi modernizare a Urgenţei şi de construire a unei clădiri pentru Secția de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară. Pe lângă acestea, realizate din fondurile proprii ale Consiliului Judeţean, se adaugă şi proiectul de modernizare a Ambulatoriului de specialitate, derulat de CJ cu bani europeni, care se va finaliza până la sfârşitul acestui an.

…medicamente ba

Dar cum îi atragem pe pacienţii străini, ar fi întrebarea firească. Prin ceea ce le oferim, ar fi şi răspunsul la fel de firesc. Dar ce le oferim? De aparatură de ultimă generaţie nu ar duce lipsă Spitalul Judeţean din Craiova, săli de operaţie moderne am avea, dar ce facem cu restul? Cum le explicăm pacienţilor străini că trebuie să contribuie la tratament, pentru că spitalul nu are medicamente suficiente? Sau că trebuie să-şi cumpere singuri amărâtele de materiale sanitare, cum ar fi seringi perfuzoare, aţă chirurgicală etc. Oare ce va crede un străin dacă va vedea permanenta aglomeraţie din spital, pacienţi şi vizitatori într-un du-te-vino continuu? Ar crede, poate, că zilnic este Ziua porţilor deschise. Dar când pacienţii şi vizitatorii se opresc pe holuri la o cafea şi o ţigară? Ar crede, poate, că totul face parte din tratament, atâta timp cât nu vor înţelege mesajele din limba română cu „Fumatul interzis“ afişate în zadar la fiecare etaj. De curăţenia din spital nici nu mai aducem aminte. Bine ar fi să nu nimerească, din greşeală, nici pe scările de incendiu: ar crede că s-au teleportat într-o altă lumea, chiar mai departe de lumea a treia.  
Şi dacă îi ia durerea de cap după toate acestea şi nu găsesc un medicament în spital, îl pot cumpăra uşor de la farmaciile care înconjoară unitatea medicală. Se vor minuna, cu siguranţă, de numărul mare al acestora, dar îl vor pune, poate, pe seama grijii pentru bolnav a sistemului sanitar din România.
Iar faptul că pot cumpăra orice fel de medicament, fără o prescripţie clară a medicului, cum nu se întâmplă în majoritatea statelor din UE, le va întări ideea grijii pentru pacientul român.

De ce activităţi recreative ar avea parte străinii

Nu mai punem la socoteală faptul că pacienţii străini pot avea parte, adiacent tratamentului, de activităţi recreative. O plimbare prin curtea interioară a spitalului îi va îndemna, poate, să se joace de-a v-aţi ascunselea, pentru că buruienile sunt de înălţimea unui om. Oricum, mişcarea este bună pentru sănătate, dar mare atenţie la pericolele care cad din cer, pardon, de pe geamurile spitalului, pe unde pacienţii se descotorosesc repede de lucrurile nefolositoare. Aceasta ar fi şi explicaţia mizeriei din curte. Ca bonus au de ales compania animalelor, fie a şobolanilor de prin colţuri, fie a câinilor care stau tolăniţi la soare. Pe ultimii ar putea să îi şi adopte. Craiova nu duce lipsă, maidanezii sunt chiar puncte de atracţie în oraş… La final, ca să se răcorească pe deplin, după tratamentul din România, pacientul străin poate servi o îngheţată chiar din uşa Urgenţei, privind ambulanţele care vin şi pleacă. Dar, după ce pleacă şi el, oare se va mai întoarce?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS