12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePacienţii de la Spitalul de Boli Infecţioase, controlaţi la grămadă

Pacienţii de la Spitalul de Boli Infecţioase, controlaţi la grămadă

Mai mulţi pacienţi care au trecut pe la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova s-au declarat nemulţumiţi de modul în care sunt triaţi atunci când li se pune un diagnostic. Aceştia consideră că nu este normal ca o persoană care vine în Urgenţă pentru o muşcătură de câine să stea în acelaşi loc cu cineva care suferă de tuberculoză sau de alte afecţiuni contagioase.
Unii spun că nici în saloane nu s-ar respecta întru totul regula separării pacienţilor în funcţie de boli şi că există pericolul să te internezi cu o afecţiune şi să te trezeşti cu alta mult mai gravă. „Eu am fost internată pentru o pneumonie acută, iar în salon am stat cu o pacientă care era suspectă de meningită. Mi s-a spus că nu au saloane libere şi că până se decid dacă o trimit sau nu la Bucureşti o să rămână acolo, că aşa e procedura. Am încercat tot timpul să stau cât mai departe de ea, să nu mă îmbolnăvesc şi mai rău. Nu cred că e normal aşa ceva!“, a mărturisit o craioveancă recent externată de la Spitalul „Victor Babeş“.
Alt pacient, ajuns la aceeaşi unitate medicală pentru că fusese muşcat de un câine comunitar, spune că a fost nevoit să stea în acelaşi loc cu o persoană cu TBC. „M-a muşcat un câine şi am fost la Spitalul de Boli Infecţioase pentru vaccinul antirabic, pentru că doar acolo se face. Am stat la camera de gardă, iar în faţa mea era o tânără care venise cu părinţii şi care era suspectă de tuberculoză. Sau chiar avea tuberculoză, pentru că tuşea întruna, iar la ochi i se spărseseră nişte vase de sânge. Au consultat-o întâi pe ea şi apoi pe mine, în aceeaşi cameră. Nu mi se pare normal, pentru că vii pentru o muşcătură, pentru care poate nici nu te vaccinează, cum a fost cazul meu, şi pleci cu TBC sau cu mai ştiu eu ce infecţie“, a precizat bărbatul.

„Acestea sunt false probleme“

Cele relatate de pacienţi nu au fost considerate de conducerea spitalului ca fiind probleme majore, pentru că unitatea nu dispune decât de două camere de primiri urgenţe, una pentru adulţi şi alta pentru copii, şi toţi cei care ajung la control trec pe aici înainte de a fi internaţi. Camerele de gardă au prevăzute şi boxe de izolare pe diverse afecţiuni (digestive, respiratorii), dar aici sunt trimişi cei care au un diagnostic confirmat.
„Dacă se pune un diagnostic şi este ceva contagios, atunci izolezi pacientul. Aşa, dacă este doar suspect… Nu poţi izola fiecare pacient, pentru că nu avem mai multe camere de gardă. Avem boxe de izolare la internări, unde îi duci pe cei pe care îi depistezi pe loc cu ceva contagios. Sunt boxe pentru afecţiuni digestive, respiratorii, eruptive, cum şi saloanele sunt separate pe aceste trei mari categorii de boli. Meningitele sunt şi virale, şi bacteriene, unele cu transmitere aerogenă, altele nu. Când este cu transmitere, atunci izolezi pacientul, asta e clar“, au spus reprezentanţii spitalului.
Aceştia au admis şi posibilitatea ca un pacient care ajunge la camera de gardă să aibă alături un bolnav de TBC, dar, cum „orice persoană ia contact cu bacilul Koch (bacteria răspunzătoare de tuberculoză – n.r.), toate cele relatate de pacienţi pot fi considerate false probleme“. „Cei cu pneumonie pot sta fără probleme împreună, cei cu enterocolită urcă pe sectorul cu afecţiuni digestive. Şi aceştia pot sta în acelaşi loc, dar trebuie să respecte măsurile universale de protecţie: să se spele pe mâini, să nu împrumute lucrurile etc.“, au mai spus oficialii unităţii medicale.

„Omoram goangele pentru a nu se urca
în patul copilului“

Altă craioveancă, internată cu copilul la Spitalul de Boli Infecţioase, ne-a povestit că a avut mari probleme cu goangele din salon: „Gândacii mergeau pe jos prin saloanele de copii. Noaptea, până când se termina perfuzia copilului, stăteam să omor goangele pentru a nu se urca pe pat. A fost o experienţă cumplită şi pentru mine, şi pentru copil, care a rămas afectat de această internare“. Iar gândacii nu ar fi fost singura problemă. „Lenjeria nu era sterilizată, chiar mi s-a spus acest lucru, iar toaletele nu erau curăţate cu dezinfectat, deşi mă îndoiesc că nu au avut materiale dezinfectante, doar sunt spital de boli infecţioase. Nu mai spun că asistentele nu purtau mănuşi atunci când umblau de la un bolnav la altul. Nu se poate aşa ceva!“, a mai spus femeia.
Aceasta a mai fost deranjată şi de faptul că a plecat din spital cu copilul şi s-a întors înapoi la scurt timp, pentru că băiatul luase o altă infecţie. „Chiar şi eu, ca adult, am contactat o infecţie cât am stat cu copilul în spital, dar la el a fost mai rău. Unele cadre medicale mi-au şi confirmat că starea copilului meu s-a agravat din cauza unui virus luat din spital. Tot respectul pentru medicii de acolo şi pentru felul în care şi-au dat interesul, dar la capitolul igienă m-am simţit ca într-un spital de lumea a treia“, a conchis femeia.

Există o explicaţie

Şi în aceste cazuri, conducerea de la „Victor Babeş“ a avut o explicaţie. Oficialii spitalului au recunoscut că au avut mari probleme cu „goangele care mişunau prin saloane“, dar că acestea au dispărut între timp, după ce au apelat la o firmă de dezinsecţie. „Acum nu mai vezi o goangă în tot spitalul“, au precizat medicii, lucru confirmat şi de pacienţii care se aflau vineri în unitatea medicală. În ceea ce priveşte sterilizarea lenjeriei, reprezentanţii spitalului au precizat că aceasta se schimbă după fiecare bolnav, dar că nu se face sterilizare, ci o tratare cu clor: „De sterilizare vorbim doar la blocurile operatorii. Lenjeria este depozitată în saci, pretratată cu clor, se face o neutralizare şi apoi o spălare obişnuită“. „Nu se pune problema să nu se igienizeze toaletele sau ca personalul medical să nu poarte mănuşi. Acestea sunt elemente de bază într-un spital de boli infecţioase“, au adăugat oficialii spitalului.
Altă pacientă ne-a relatat faptul că i s-a făcut o analiză în spital de către un laborator privat, pentru care a plătit de patru ori mai mult decât ar fi costat. „Au venit cei de la firma respectivă şi mi-au recoltat sânge în spital. Le-am plătit 40 de lei pentru o analiză, pentru ca să aflu apoi că aceeaşi analiză ar costa la alte laboratoare în jur de zece lei“, a povestit pacienta. Despre acest lucru, conducerea a precizat că spitalul, fiind de monospecialitate, nu are la dispoziţie medicamente şi pentru alte afecţiuni care nu ţin de specificul unităţii şi nici nu poate face toate analizele. „Pentru anumite analize care nu ţin de bolile infecţioase, nu avem reactivi şi pacientul poate să şi le facă în altă parte. Nu avem însă cunoştinţă de situaţii de genul celei prezentate de pacienta respectivă“, au declarat reprezentanţii Spitalului „Victor Babeş“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS