11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCopiii abandonaţi în spitale, un fenomen care ia amploare

Copiii abandonaţi în spitale, un fenomen care ia amploare

În ultima perioadă, numărul copiilor abandonaţi în spitale devine din ce în ce mai mare. Numai la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova s-au înregistrat, de la începutul acestui an până acum, 27 de cazuri de abandon. În prezent, există opt nou-născuţi aflaţi încă în grija spitalului, dar există riscul ca numărul acestora să crească. Printre cauzele abandonului regăsim situaţia financiară precară, lipsa educaţiei mamelor, vârsta fragedă a acestora, numărul mare de copii din familie, precum şi faptul că părinţii aleg concubinajul ca mod de convieţuire.

„Mamele sunt aşteptate, dar drumul e lung…“

Alina Peţa este asistent social la Spitalul Judeţean de câţiva ani şi cunoaşte îndeaproape atât situaţia mamelor, cât şi pe cea a copilaşilor abandonaţi. „Mă marchează cam toate cazurile. E imposibil să nu te marcheze. Sunt şi eu mamă şi ştiu cum simt copiii lipsa“. De cele mai multe ori, pe mamele fugare nu le încearcă nici un resentiment şi chiar la câteva ore de la naştere, când starea lor de sănătate se îmbunătăţeşte, aleg să părăsească spitalul singure. „Se duce, naşte şi la nici trei ore dispare“, ne-a spus asistenta.
Multe mame se internează şi premeditează abandonul, fie înainte de înscrierea lor în registrele de evidenţă ale spitalului, fie ulterior. Ele invocă lipsa actelor de identitate sau nevalabilitatea acestora şi chiar propun ca responsabilitatea să revină concubinului şi să fie trecut pe numele lui. Două dintre cele opt cazuri existente sunt pe cale să fie rezolvate, însă mamele se lasă aşteptate. Doar promisiunea că se vor întoarce în zilele următoare reuşeşte să păstreze vie speranţa asistentelor că micuţii vor ajunge în curând în sânul familiei lor. Pentru ca acest lucru să se concretizeze, în sprijinul copiilor neajutoraţi care încă nu-şi pot decide soarta, dar şi a mamelor descurajate în faţa unei responsabilităţi aşa de mari vin consilierii.
Există cazuri în care consilierea se realizează pornind de la datele obţinute de asistentul social sau la cererea mamelor, care se adresează direct pentru a fi sfătuite. Dar consilierea nu se dovedeşte eficientă decât în puţine cazuri: „Acum abandonează şi femeile de etnie romă, ceea ce acum şapte ani sau patru ani nu auzeai. La ei, înainte nu se întâmpla aşa ceva“, a explicat Alina Peţa. Există şi mame care nu trezesc suspiciuni în momentul internării şi care brusc dispar. „Nu ajung să se ocupe de copil, că, dacă ajung, intervin eu cu consilierea şi se mai răzgândesc. E tactica mea şi ştiu să le opresc“, ne-a asigurat asistenta.

„Dacă e fetiţă,
n-o vreau!“

Încă din primele zile de viaţă, bebeluşii ajung să suporte discriminarea părinţilor. În familiile în care deja există un număr de fete, se întâmplă ca ultimul copil venit pe lume să se afle la mâna destinului: dacă este băiat va fi primit cu bucurie, dar, dacă are ghinionul de a se naşte fată, este respinsă şi lăsată de izbelişte. Aşa se face că în cele opt pătuţuri şi incubatoare din spital majoritatea sunt fetiţe.
Un alt impediment în drumul spre casă al micuţilor îl reprezintă malformaţiile sau problemele de sănătate. Un caz recent confirmă crunta realitate. „Chiar am avut un caz, o familie care a abandonat un copilaş cu o problemă la picior. Aveau deja doi copii şi l-au făcut şi pe al treilea cu aceeaşi problemă de sănătate ca primul. După o perioadă, după ce medicul chirurg i-a pus atelă şi i-au făcut analize amănunţite, l-au luat acasă“, ne-a relatat asistenta. Sunt şi cazuri fericite în care, parcă printr-o minune, mama „rătăcită“ apare pentru a-şi îndrepta greşeala faţă de propriul copil.
În schimb, la Spitalul „Filantropia“ nu a existat în acest an decât un singur caz confirmat de abandon. „Avem şi acum unele cazuri sociale, fiecare cu risc de abandon, dar până la externare nu putem să facem o încadrare. Cazurile sunt în lucru şi nu se poate spune acum dacă este vorba de abandon sau nu. În acest moment, nu avem vreun copil abandonat în spital. Nici în cazul recent mediatizat al tinerei care a născut sub o identitate falsă nu se poate spune în prezent că este abandon“, a precizat asistentul social de la Spitalul „Filantropia“.

43 de copii abandonaţi
în 2012 la Craiova

În 2012, la Maternitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova au existat 35 de cazuri de copii abandonaţi de familie, la care se adaugă cazul unui copil născut de o mamă venită din Centrul Maternal, care s-a întors în Centru împreună cu copilul. Din cei 35 de copii, 15 au fost luaţi de Protecţia Copilului şi daţi în grija unui asistent maternal profesionist, 19 au fost reintegraţi în familie cu ajutorul poliţiei şi Protecţiei Copilului, un copil abandonat decedând în spital. În schimb, la cealaltă Maternitate din Craiova, cea a Spitalului „Filantropia“, numărul de abandonuri a fost mult mai mic: opt copii în 2012, din 98 de cazuri cu risc de abandon.

Sidonia Vodislav, Iustina Ciutan, Dumitru Ursu (anul II, Secţia Jurnalism, Facultatea de Ştiinţe Sociale)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS