10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSecţia de Pediatrie, condiţii jenante pentru un spital cu pretenţii

Secţia de Pediatrie, condiţii jenante pentru un spital cu pretenţii

În timp ce conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova şi-a propus ca unitatea medicală să atingă primul nivel de competenţă, aspectul unor saloane este dezastruos. Iar acolo unde ar fi trebuit să existe, poate, cele mai bune condiţii, având în vedere că pacienţi sunt copiii, situaţia este exact invers.

Dacă ajungi la etajul zece al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Bănie, la Secţia de Pediatrie, şi vezi condiţiile în care sunt nevoiţi să stea copiii în unele saloane, ai impresia că te întorci în timp sau că eşti într-un spital din lumea a treia. Paturi vechi de zeci de ani pline de rugină, bucăţi de gresie desprinse de pe jos, faianţă spartă sau desprinsă de pe o chiuvetă şi ea ruginită (în care sunt spălaţi sugarii), chiuvetă fără robineţi, toate acestea pot fi văzute la Secţia Pediatrie I. Ultima renovare a fost făcută în 2005, iar de atunci nimeni nu a mai mişcat un deget. Lipsa întreţinerii a adus unele saloane într-o stare de-a dreptul jenantă pentru un spital care se doreşte cu pretenţii. Şi Secţia Pediatrie II a fost renovată cam tot în aceeaşi perioadă, în urma evenimentului umanitar „Seara Campionilor“, organizat de Gică Popescu la Craiova, în mai 2004. Secţia a primit numele „Zoltan Crişan“, dar condiţiile de aici sunt ceva mai bune, chiar dacă saloanele s-au mai deteriorat cu timpul. Asta arată că menţinerea unor condiţii decente ţine şi de felul în care ştii să te gospodăreşti.
„S-au făcut renovări atunci, dar s-a şi furat. Ştiţi cum dispăreau clanţele, robineţii sau capetele de la duş? S-au luat şi capacele de WC! S-au pus altele, dar se tot fură. S-a ajuns să se ia şi şuruburile de pe la paturi!“, susţine un cadru medical. „Dar mai ţine şi de felul în care ştii să întreţii un lucru renovat, iar asta depinde, în primul rând, de şeful de secţie. Nu mai ţin minte când s-a făcut ultima igienizare la Pediatrie I“, a completat un alt cadru medical. Condiţiile existente în Secţia de Pediatrie I au fost criticate şi de o mămică, internată aici o perioadă de timp împreună cu copilul său. „Ceea ce am văzut aici este strigător la cer. Nu se poate să ţii un copil în asemenea condiţii, în mizeria asta. Nu cred că ar costa foarte mult spitalul să facă unele reparaţii, astfel încât să schimbe acest aspect jalnic. Nu ai apă, este o singură toaletă, este lamentabil. Oare acasă la dânşii tot în astfel de condiţii stau?“, a spus aceasta.

„Reparăm în funcţie de priorităţi şi fonduri“

Pusă în faţa acestui aspect, conducerea SJU Craiova a ocolit iniţial subiectul, explicând că, la ora actuală, „la nivelul spitalului putem să facem doar igienizările curente, pentru că expertiza tehnică făcută de Ministerul Sănătăţii a arătat că este nevoie de consolidarea clădirii şi asta înseamnă că nu putem face investiţii pentru reabilitări pentru nici un fel de secţie, până nu se va lămuri acest aspect, iar în acest sens vom asigura întreţinerea curentă şi igienizările care sunt necesare pentru spital“, după cum s-a exprimat managerul unităţii medicale, conf. dr. Florin Petrescu. Acesta a menţionat că legea nu-i permite să achiziţioneze mobilier, dar că vechiul mobilier poate fi recondiţionat, fără a preciza şi ce l-a împiedicat să facă până acum acest lucru. Cum nici problema cu rezultatul expertizei nu poate fi o scuză plauzibilă, având în vedere că acesta s-a dat recent, iar situaţia de la Pediatrie I este cu mult mai veche.
Conf. dr. Florin Petrescu a mai spus că „după etapa în care suntem interesaţi să vedem ce vom face cu structura clădirii, spitalul va stabili cu serviciul tehnic un plan de măsuri cu anumite priorităţi, în funcţie de fondurile pe care le vom aloca, şi se vor face igienizări curente în acest sens“. Managerul Spitalului Judeţean a admis faptul că aceste reparaţii curente se fac şi în prezent, în funcţie de solicitările primite de pe secţii, fără să poată preciza concret dacă a primit sau nu vreo solicitare în acest sens de la Pediatrie I. „Solicitări sunt, dar facem după priorităţi şi după fondurile pe care le avem. Secţia de Pediatrie poate fi considerată o prioritate, mai ales că nu este în totalitate problemă la nivelul secţiei, ci sunt unele zone unde trebuie intervenit mai repede, pentru că sunt şi zone cu condiţii bune, care îndeplinesc standardele naţionale“, a afirmat dr. Florin Petrescu. Acesta a mai precizat că reparaţiile se fac cu materiale cumpărate de spital şi cu forţa de muncă proprie, dar lucrările de la Pediatrie se pot face „după ce se termină luna şi calculăm banii pentru luna viitoare“.

La alte secţii se poate

Situaţia este diferită la etajul nouă, unde, la Secţia de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, spre exemplu, saloanele au fost modernizate prin intermediul unei fundaţii constituite de medicii de aici. „La Secţia de Chirurgie Pediatrică a existat şi o implicare importantă a întregului colectiv de acolo, au obţinut şi nişte sponsorizări, s-a procurat şi aparatură medicală“, a explicat managerul Florin Petrescu. De ce nu a existat o astfel de implicare şi la secţia aflată cu un etaj mai sus? Este o întrebare la care managerul spitalului nu a avut răspuns, însă a prezentat două contracte de sponsorizare pe care doar ce le semnase, prin care unitatea primea aproape 70.000 de lei pentru a se monta la secţiile de pediatrie câte o rampă dublă „pentru a putea să asigurăm monitorizarea copiilor care sunt în nucleele de terapie intensivă“, şi pentru a se achiziţiona nişte injectomate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS