13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateIntervenţie chirurgicală în premieră naţională, la Fundeni

Intervenţie chirurgicală în premieră naţională, la Fundeni

La cea de-a 29-a ediţie a Congresului Naţional de Urologie ROMURO, care a avut loc astăzi, la Bucureşti, a fost prezentată şi o intervenţie chirurgicală realizată în premieră naţională de o echipă mixtă româno-austriacă la Centrul de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal Fundeni. Potrivit Agerpres, acad. prof. univ. dr. Ioanel Sinescu, şeful Centrului de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni, a explicat că este vorba despre o procedură chirurgicală de neuromodulare a tractului urinar inferior, ca modalitate de tratament complex al incontinenţei urinare prin imperiozitate, refractară la tratamentul clasic. „Intervenţia a fost realizată cu succes de o echipă mixtă româno-austriacă sub îndrumarea doctorului Johann Wachter, medic de chirurgie urologică la Donauspital din Viena, cu o experienţă de peste 20 de ani în acest domeniu”, a subliniat prof. univ. dr. Sinescu.

„Procedura constă în implantul la nivelul nervilor sacraţi S3 a doi electrozi, cuplaţi ulterior cu un generator de impulsuri electrice, ce reglează activitatea nervoasă, senzorială şi motorie a vezicii urinare, reducând frecvenţa micţiunilor şi îmbunătăţind continenţa urinară a pacienţilor ce prezintă această patologie”, a explicat şi dr. Robert Stoica, membru al echipei de medici care a realizat intervenţia.

Operaţia a durat o oră, pacienta fiind supusă anesteziei generale. Pacienta, în vârstă de 26 de ani, era cunoscută cu suferinţă urinară cronică, cu simptomatologie vezicală iritativă extrem de severă, ce implica micţiuni multiple (25/zi şi 10/noapte), ea fiind supusă în permanenţă unui stres real. „Patologia de care suferea tânăra nu a răspuns la tratamentul clasic, iar prin această nouă procedură va beneficia de o îmbunătăţire substanţială a calităţii vieţii”, a mai dr. Stoica, potrivit Agerpres. Pentru acest tip de intervenţie sunt eligibile numai persoanele care nu răspund la tratamentul clasic, iar costurile unei astfel de operaţii se ridică la aproximativ 12.000 de euro şi au fost finanţate chiar de producătorul echipamentului medical, o firmă din SUA.


Editor: Mariana Butnariu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS