Bolnavii de cancer, fără medicamente

Autori


Lipsa medicamentelor folosite în tratarea bolnavilor de cancer cu care se confruntă sistemul sanitar din România este pusă de medicii oncologi pe seama dezinteresului autorităţilor centrale. Prof. univ. dr. Florinel Bădulescu, şeful Secţiei de Oncologie Medicală de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova şi preşedintele Societăţii Naţionale de Oncologie (SNO), susţine că a atras atenţia de multe ori asupra situaţiei în care s-a ajuns acum, dar că nu s-a luat nici o măsură.

„În calitate de preşedinte al Societăţii Naţionale de Oncologie am atras atenţia în mai multe rânduri asupra acestor aspecte, care, nerezolvându-se, m-au determinat să redeschid discuţia cu privire la sutele de mii de pacienţi oncologi din ţară, a căror situaţie trebuie rezolvată. În şedinţa de guvern s-au dat nişte bani pentru morfină, dar asta nu rezolvă nimic. Deficitul este şi la tablete şi fiole. Sunt în jur de 100 de medicamente în joc. Eu nu m-am legat de medicamente foarte scumpe, că ştiam veşnicul răspuns al ministerului, «nu avem bani», ci am prezentat situaţia unor medicamente generic ieftine, dar aici este şi un dezinteres. Dacă voiau, se găseau soluţii legale“, a afirmat dr. Florinel Bădulescu. În Craiova, sunt trataţi lunar aproape 2.000 de bolnavi de cancer. În prezent, aceştia suferă din cauza lipsei de produse morfinice, iar medicii sunt nevoiţi să găsească fel de fel de combinaţii care să substituie medicamentele clasice.

„Toţi ştiu situaţia, dar se ascund după deget“

Dr. Bădulescu afirmă că, din cauza lipsei medicamentelor, oncologii nu mai pot respecta ghidul terapeutic european editat de Ministerul Sănătăţii şi Casa de Asigurări de Sănătate şi aşteaptă ca aceste două autorităţi să‑şi asume acum răspunderea pentru situaţia în care s-a ajuns. „Ghidul european după care ne ghidăm este aprobat. Cine l-a editat, adică Ministerul Sănătăţii şi Casa de Asigurări de Sănătate, era obligat să asigure şi susţinerea financiară. Li s-a atras atenţia că nu sunt bani pentru aşa ceva. Eu dacă nu dau medicamentele conform ghidului pot fi sancţionat. În acest context, am solicitat deschiderea unei analize asupra acestui aspect, în care provoc decidenţii să precizeze ordinele pe care le dau. Să spună «nu mai respectaţi ghidul», dar să-şi asume acest lucru“, a spus preşedintele Societăţii Naţionale de Oncologie.

„Ce să facem, aşteptăm. Facem ce se poate ca bolnavii să sufere, cel puţin psihic, cât mai puţin. Opt medicamente foarte importante nu se mai găsesc. Este o bătaie de joc. Toţi ştiu situaţia, dar se ascund după deget. Se simt ofensaţi când ai curajul să vorbeşti. Să răspundă şi ei, nu să lase bolnavul şi doctorul să se chinuiască. Sistemul de sănătate nu merge în România pentru că sănătatea se face cu politicieni, nu cu profesionişti. Şi e valabil pentru toate domeniile“, a adăugat dr. Florinel Bădulescu.


Cum s-a ajuns aici

Şeful Secţiei de Oncologie Medicală de la Spitalul Judeţean Craiova a explicat şi cum s-a ajuns în această situaţie, dând vina şi pe interesele financiare din sănătate. „România avea din anii ‘80 un program de calculator pentru monitorizarea bazei oncologice. Până acum şapte ani, la noi se fabricau sau se importau produsele de bază în tratamentul medical al cancerului. Printr-o serie de schimbări ale legislaţiei, ale sistemului de achiziţii publice, şi, de ce nu, ale interesului financiar, probabil că unele medicamente nu au mai adus profitul scontat. În consecinţă, unii nu au mai fost interesaţi de piaţa din România, probabil şi pentru că deconturile nu se făceau imediat. Dar acestea trebuie analizate de factorii economici decidenţi“, a spus dr. Florinel Bădulescu.

Continuă procedurile de achiziţie de morfină

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Suciu, a precizat ieri că procedurile de achiziţie prin care statul intenţionează să cumpere medicamente morfinice în regim de urgenţă vor continua, iar între timp firmele de distribuţie au adus în ţară medicamente de acest tip. „Achiziţia se face, este o procedură declanşată care ţine de interesul pacientului şi nu vrem să mai ajungem niciodată în această situaţie“, a spus Dan Suciu. Guvernul a decis să aloce din fondul de rezervă suma de 750.000 de lei, pentru achiziţionarea medicamentelor morfinice.Comenteaza acum

Alte stiri

28 februarie 2019

DIICOT face anchetă la DGASPC Gorj

DIICOT face o anchetă la trei centre de bătrâni și copii din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj. Există suspiciunea că angajații celor trei instituții le-ar fi administrat beneficiarilor medicamente ...

Sumarul ediției de miercuri, 29 februarie 2012

Actualitate

» Fotbal – România a remizat cu Uruguay, scor 1-1, într-un meci amical
» Fotbal – amical: Nationala Under 20 a României fost învinsă de Cehia
» Trasee modificate
» Caravana Gaudeamus deschide drumul cărţilor
» Animalele craiovenilor, îngrijite de o englezoaică
» Înscrierea în clasa pregătitoare şi clasa I rămâne în vigoare
» Băsescu pleacă la Bruxelles pentru semnarea Tratatului de guvernanţă fiscală
» Gorj: Poştaşul din “Cazul Horcea”, concediat
» Gorj: Aproximativ 500 de preşcolari au fost evaluaţi psihologic
» Craiova: Ceaikovski şi Şostakovici în vinerea simfonică
» Anastase: Indemnizaţiile de şedinţă ale parlamentarilor opoziţiei vor fi tăiate
» Handbal (f) – Marija Jovanovic: Mă aştept la un meci foarte dificil cu Krim Ljubljana
» Box – Derek Chisora, suspendat pe termen nelimitat de WBC în urma bătăii cu David Haye
» Vâlcea: Doi călugări au fost găsiţi morţi la o mănăstire
» Peste 20 de nave, blocate pe Dunăre din cauza gheţii
» O alpinistă româncă de 24 de ani a murit în Marele Canion

Local

» Omorul, imprescriptibil
» Sunt şi nu sunt medicamente
» Ajutoare pentru nordul judeţului
» Se întrerupe apa
» Ambulanţe SMURD pentru Scorniceşti şi Stoeneşti
» 17 – reţinuţi, patru – în libertate
» Cazul „Gheorghe Tudor“, la CEDO
» Nataşa Raab-Guţul: Sunt mândră că sunt actriţa Naţionalului din Craiova!
» Valer Dellakeza, premiul UNITER pentru întreaga activitate
» Cu mâna întinsă
» Vinde mărțișoare hand-made pentru a-și ajuta nepotul bolnav
» Dreptul de la „Spiru Haret“, formator de resurse umane

Gorj

» Staţie de sterilizare de aceeași vârstă cu spitalul
» Au venit banii pentru laptele praf
» Absenteismul este un fenomen al şcolii româneşti

Sport

» Aluminiştii nu se tem de FC Olt
» Returul Ligii a IV-a Gorj, amânat
» Găzarii, test cu Caransebeş
» Pandurii, ultima în amicale
» Ioana Doagă, colecţionară de medalii
» Judoka din Bănie, pe podium la Arad
» Nikolic: Putem bate Sibiul
» Tricolorii vor să iasă din anonimat

Bani & Afaceri

» Apartamentele din Craiova – mai ieftine cu 40%

Sanatate

» Bolnavii de cancer, fără medicamente

Magazin

» Kathy Ireland, cel mai bogat supermodel
» HOROSCOP
» Lucy Liu, primul doctor Watson femeie
» Adam Sandler, record de nominalizări la Zmeura de Aur
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Mâncatul excesiv dăunează
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Top