7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateStatul de funcţii al Spitalului de Neuropsihiatrie, contestat

Statul de funcţii al Spitalului de Neuropsihiatrie, contestat

În Consiliul Local Craiova s-a ridicat problema personalului din cadrul laboratorului de analize medicale, care apare pe statul de funcţii întocmit de unitatea medicală, deşi, din februarie, acesta a fost preluat de o firmă privată, în baza unei asocieri în participaţiune

Asocierea investiţională făcută de Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova cu SC Sanomed SRL pentru serviciile medicale de laborator a intrat din nou în atenţia municipalităţii. După ce încheierea unui astfel de contract a atras reacţii negative din partea unor consilieri locali, pentru modul în care a fost aleasă firma privată, ieri, când s-a supus la vot aprobarea organigramei şi a statului de funcţii ale spitalului, pe anul 2012, au apărut alte discuţii.
Consilierul local Gheorghe Albăstroiu a scos în evidenţă banii prinşi în bugetul din acest an al unităţii medicale aflate în subordinea primăriei şi destinaţi personalului care lucrează la laboratorul de analize preluat acum de Sanomed SRL. Conform conducerii Spitalului de Neuropsihiatrie, printre obligaţiile firmei private cu care s-a încheiat asocierea se numără şi şcolarizarea personalului din laborator şi plata salariilor. Or, aceşti angajaţi sunt trecuţi şi în organigramă, „deci, s-au prevăzut bani pentru ei în buget, iar mulţi sunt şi cu studii superioare, ceea ce înseamnă sume destul de mari“, după cum susţine Albăstroiu.
„Cu această organigramă este chiar o problemă. Persoanele care figurează la laboratorul de analize medicale sunt detaşate la firma care a preluat această activitate. Or, dacă societatea respectivă dă bani pentru şcolarizarea personalului, pentru salarii, sumele pentru ei nu mai trebuia trecute în buget. Asta nu e dublă finanţare?“, a adăugat consilierul local. Gheorghe Albăstroiu a mai menţionat că a cerut conducerii spitalului contractul de delegare făcut cu SC Sanomed SRL, dar nu l-a obţinut, deşi actul încheiat este de interes public şi ar trebui supus legii transparenţei decizionale în administraţia publică sau a celei privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Laboratorul are 24 de angajaţi

În statul de funcţii al Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova care a trecut ieri de votul consilierilor apare şi personalul aferent laboratorului de analize medicale şi al celui de anatomie patologică: 11 persoane sunt cu studii superioare, una fiind încadrată cu jumătate de normă, 11 cu studii medii, şi două sunt pe post de îngrijitoare curăţenie. „Sumele alocate pentru salarii se ştiu, dar pentru cei 24 de angajaţi de la laborator banii ar trebui să vină din contractul cu firma privată. Care şi aşa are o durată prea mare, de zece ani, când maximum ar fi trebuit să fie pe cinci ani“, a mai spus Albăstroiu.
Asocierea pe zece ani a spitalului cu SC Sanomed a intrat în vigoare de la 1 februarie 2012 şi are ca scop ieşirea pe piaţa privată a analizelor medicale şi obţinerea de profit, „în condiţiile în care laboratorul este generator de pierderi însemnate, serviciile sunt strict necesare, iar o desfiinţare ar fi obligat unitatea să cumpere serviciul de la alţi operatori din piaţă“, după cum a precizat conducerea spitalului, într-un răspuns oferit GdS săptămâna trecută, pentru a explica necesitatea acestei asocieri investiţionale.
Întrebarea care s-a pus în şedinţa de consiliu a fost „de ce mai are nevoie spitalul de banii pentru salariile personalului din laborator, dacă acesta a fost preluat de firma privată?“. „Sau poate firma respectivă nu este obligată să plătească salariile, aşa cum susţine conducerea spitalului?“, a mai menţionat Gheorghe Albăstroiu. Conducerea unităţii medicale nu a putut fi contactată pentru a oferi un punct de vedere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS