11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSpitalul Judeţean de Urgenţă Craiova a terminat stocul de morfină

Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova a terminat stocul de morfină

Ultimele comprimate s-au ridicat de la farmacia spitalului luni, dar unitatea medicală va organiza o procedură de achiziţie în regim de urgenţă

Bolnavii internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova, în tratamentul cărora se foloseşte morfina, vor avea de suferit în perioada următoare. Stocul de comprimate aflat în farmacia unităţii medicale s-a epuizat, iar o nouă aprovizionare cu astfel de medicamente nu se va putea face curând. Firma care producea morfina în România şi-a încetat activitatea, de suferit având bolnavii din toată ţara.   
Conducerea SJU Craiova susţine că, deşi ultimele comprimate de morfină au ajuns luni la Clinica de Oncologie din cadrul spitalului, pacienţii nu vor rămâne fără tratament, în prezent fiind în derulare o licitaţie pentru produse morfinice. „Ultimele comprimate de morfină s-au ridicat de Clinica de Oncologie din stocul farmaciei spitalului pe 20 februarie 2012. Ca urmare a retragerii de pe piaţă a firmei producătoare de produse morfinice, care şi-a încetat activitatea în România, spitalul va organiza o procedură de achiziţie în regim de urgenţă a produselor solicitate de către Clinica de Oncologie. Menţionăm că există în derulare o licitaţie pentru produse morfinice care se va finaliza la sfârşitul lunii martie. Pacienţii nu vor rămâne fără morfină“, a precizat dr. Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova.

„Problema este că nu sunt oferte“

Cel mai îngrijorat de situaţia actuală s-a arătat prof. univ. dr. Florinel Bădulescu, şeful Clinicii de Oncologie Medicală din cadrul SJU Craiova şi preşedintele Societăţii Naţionale de Oncologie. Acesta a tras un semnal de alarmă în privinţa producătorilor de morfină de pe piaţa românească şi lipsa de interes a acestora. „Marea problemă nu este că s-a terminat morfina, ci că nu sunt oferte. Ultimii care produceau morfina erau nişte austrieci, dar şi-au oprit activitatea la noi. România are cel mai mic consum de stupefiante în medicină din toată Europa, poate chiar şi din lume, iar cantitatea fiind mică, nici producătorul nu este interesat să distribuie. Nu era voie să se ajungă în situaţia asta, dar asta e, nu suntem rentabili pentru ei“, a spus dr. Florinel Bădulescu.
Acesta este convins că spitalul va primi morfina solicitată, dar până atunci „trebuie să ne descurcăm cum putem“. „Firma respectivă care trebuia să ne aducă morfina dăduse toţi medicii afară, mai avea doar director şi contabil-şef. Dar le‑am cerut şi o vor aduce, au promis. Până atunci, am luat de la alte depozite, de unde am putut. O să facem nişte combinaţii, ne descurcăm în vreun fel, pentru că sunt pacienţi cu dureri, oameni bolnavi pe care nu-i putem lăsa aşa“, a mai spus prof. univ. dr. Florinel Bădulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS