22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMinisterul Sănătăţii opreşte campania de vaccinare antigripală

Ministerul Sănătăţii opreşte campania de vaccinare antigripală

Ministerul Sănătăţii a decis stoparea campaniei de vaccinare antigripală şi retragerea celor peste 350.000 de vaccinuri gripale produse de Institutul „Cantacuzino“ care nu au fost încă utilizate, anunţă reprezentanţii instituţiei.
„Am decis retragerea vaccinurilor şi distrugerea acestora, după ce analizele la mai multe serii de vaccinuri au evidenţiat unele neconformităţi“, a declarat ministrul sănătăţii, Ritli Ladislau.
Demnitarul a adăugat că în următoarea perioadă se va stabili suma care trebuie recuperată de la institut pentru dozele rămase neutilizate.
„Nu va fi reluată campania din două motive. Primul este acela că nu avem epidemie de gripă şi nici de viroze respiratorii. Apoi, virusul gripei sezoniere, H3N2, circulă din 1968 în Europa, iar mare parte a populaţiei este deja imunizată“, a explicat, săptămâna trecută, Geza Molnar, consilier al ministrului.
Acesta a precizat că, până în prezent, au fost verificate 14 din totalul de 18 loturi de vaccin de la Institutul „Cantacuzino“, respectiv aproximativ 500.000 de doze, la care s-au constatat modificări cantitative de titru (substanţa activă din vaccin). Altfel spus, dozele cu pricina nu asigurau integral imunitatea pentru care au fost produse.
Ministerul Sănătăţii a achiziţionat în toamna lui 2011 circa un milion de doze de vaccin antigripal produse de „Cantacuzino“. Dozele au costat aproximativ 11 milioane de lei.
În farmacii, vaccinul antigripal importat din străinătate costă între 23 şi 28 de lei.
Peste 595.000 de români cu risc ridicat de îmbolnăvire au fost vaccinaţi gratuit în cadrul campaniei de imunizare iniţiate de Ministerul Sănătăţii.
În acest sezon rece, în România au fost confirmate până în prezent zece cazuri de gripă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS