16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateGastrită de la 15 ani din cauza stresului

Gastrită de la 15 ani din cauza stresului

Gastrita este o boală a stomacului, care apare din cauza alimentaţiei greşite, a stresului, a unor bacterii, dar şi a abuzului de medicamente, alcool, tutun sau cafea. Boala nu prezintă întotdeauna simptome, însă în unele cazuri se manifestă prin senzaţie de arsură în partea superioară a abdomenului, greţuri, vărsături şi dureri în capul pieptului.
Gastrita nu face discriminări de vârstă şi oricine este predispus la aceasta. Stresul cotidian, nelipsit în vremurile noastre, este o cauză din ce în ce mai comună. În cazul tinerilor însă, această boală trage şi un semnal de alarmă, căci se presupune că adolescenţii nu sunt expuşi unui stres capabil să ducă la apariţia gastritei. Contrar acestei aparenţe, Delia Gaiţă, de 17 ani, are gastrită din cauza stresului. „Am depistat-o în 2009, în luna mai. Aveam arsuri la stomac, crize de durere în capul pieptului, astfel că am mers cu mama la un control medical. Bănuiam că am gastrită, însă era nevoie de o părere avizată“, a spus tânăra. Cauza gastritei? Stresul. „În principal, mă stresez din cauza şcolii, a învăţatului. Mereu consider că nu am timp să îmi fac temele, să mă pregătesc pentru anumite examene extraşcolare, lucrări de control, astfel că mă stresez. Nu fumez, nu beau, medicamente nu luam până la tratamentul pentru gastrită, iar mesele erau regulate. Aşadar, prin eliminare, rămăsese stresul. Medicul a confirmat acest lucru“. Delia a început imediat tratamentul. Cel medicamentos a durat trei săptămâni, iar cel alimentar, care a fost strict, două luni: „Regimul alimentar l-am ţinut în primele două luni de vacanţă şi nu aveam voie dulciuri, fructe, suc, îngheţată, iar pentru mine era ceva devastator. Abia aşteptasem vacanţa să mă bucur de îngheţată din plin şi nu am putut. Important este că regimul a avut efectul dorit.Mi-am revenit din starea aceea“. Delia încă respectă anumite reguli, căci uneori mai are crize de gastrită: „Nu am voie să abuzez de dulciuri, să mănânc prăjeli şi în nici un caz mâncare de la fast-food. O dată pe săptămână, uneori, fac abstracţie de regulile astea pentru că nu consider că îmi dăunează atât de mult“.
Am stat de vorbă şi cu un specialist pe tema prezenţei acestei boli în rândul adolescenţilor. Medicul Irma Nuredini a spus că tinerii vin în număr mare pentru a se trata sau a depista gastrita, de oricare fel ar fi ea. Cea mai comună este provocată de o infecţie bacterienă şi nu neapărat de stres sau de o alimentaţie greşită. „Vin foarte mulţi tineri la cabinet din cauza acestei afecţiuni. Gastrita cea mai comună în rândul tinerilor este cauzată de infecţia cu Helicobacter Pylori. Această infecţie bacteriană se răspândeşte foarte uşor: prin apă, folosirea aceloraşi tacâmuri, absenţa unor măsuri de igienă esenţiale (spălatul pe mâini). Dacă nu e tratată corespunzător, aceasta produce gastrita, apoi ulcer şi chiar cancer gastric“, a declarat gastroenterologul Irma Nuredini.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU