7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAlimente care ne încălzesc organismul

Alimente care ne încălzesc organismul

Odată cu scăderea temperaturilor de la o zi la alta, chiar şi poftele alimentare se modifică: scurtarea zilelor şi frigul cresc nevoia de băuturi calde şi alimente picante.

Pe măsură ce temperatura scade, creşte apetitul: foarte multe persoane sunt mai înfometate în lunile de iarnă, decât în restul anului. Organismul solicită mai multe calorii în încercarea de a adăuga un strat suplimentar, care să ne ţină de cald în zilele foarte reci. O viaţă activă şi sănătoasă pe timpul iernii, ceea ce include şi activităţi în exterior, necesită o alimentaţie corectă care să furnizeze energia pentru aceste activităţi, dar, mai ales, să ne ţină de cald.

Proteinele ţin de cald

De fiecare dată când mâncăm, temperatura corpului creşte. Acest proces are loc indiferent de alimentele consumate, însă există anumite alimente care stimulează creşterea temperaturii mai mult decât altele. Produsele bogate în proteine, spre exemplu, sunt mai „călduroase“ decât cele bogate în amidon sau grăsimi. De aceea, tocăniţele bogate în proteine după care tânjim în timpul iernii ne pot ţine de cald.
„De asemenea, alimentele picante ne pot încălzi din interior. Medicina tradiţională chineză spune că lichidele calde şi ingredientele înţepătoare, precum ghimbirul, ardeiul iute sau usturoiul, sunt alimente de bază pentru anotimpul rece. Această credinţă veche a fost ulterior susţinută ştiinţific prin studii care arată că băuturile şi alimentele calde ajută la creşterea temperaturii organismului, iar alimentele picante ajută la circulaţia sângelui“, spune dr. Luigi Gratton, membru în Programul de analiză a obezităţii ca factor de risc derulat de Centrul pentru Nutriţie Umană din cadrul Universităţii din Los Angeles (UCLA).
Supa de pui desfundă căile respiratorii şi hidratează. Tindem să consumăm mai multe lichide atunci când este cald, dar este la fel de important să bem lichide şi în timpul iernii. Din cauza aerului rece şi uscat din perioada rece avem nevoie să ne hidratăm, aşa că ar fi bine să consumăm mai multe lichide, ceaiuri şi supe calde; tradiţionala supă de pui nu numai că pune la dispoziţie lichidele necesare organismului, dar folosirea ei ca remediu în caz de răceală are şi o bază ştiinţifică. Aşa cum orice lichid cald ajută la desfundarea nasului, s-a observat că supa creşte circulaţia la nivelul mucoasei (aroma ingredientelor tradiţionale din supă, precum ceapa şi ardeiul, ajunge în vapori şi ajută la defundarea căilor respiratorii).
Să folosim, prin urmare, cât mai multe alimente bogate în proteine, dar fără grăsimi (precum carnea de peşte sau pasăre) în tocăniţe sau supe.
Adăugăm şi condimente şi nu uităm să bem cât mai multe lichide calde.
Să lăsăm în seama hainelor şi încălţămintei de iarnă protecţia în faţa frigului şi să menţinem corpul cald din interior, consumând lichide şi alimente care ne încălzesc.

Dr. Mariana Păsărescu, Compartimentul Promovarea Sănătăţii, DSP Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU