Coplată la medic, de anul viitor

Autori


Românii vor cotiza în plus la sănătate. Sistemul de coplată pentru serviciile medicale a fost aprobat zilele trecute de guvern şi va intra în vigoare de anul viitor, după ce propunerea legislativă va fi aprobată de parlament.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, sistemul de coplată pentru servicii medicale se va aplica în medicina primară, la medicul de familie, la medicul specialist şi în spitale, însă nu şi pentru asistenţa medicală de urgenţă. „Pentru contribuţia personală a serviciului medical, pacientului i se va elibera un document numit tichet moderator pentru sănătate, prin care se face dovada realizării actului medical şi a plăţii acestuia. Tichetele pentru sănătate vor avea valori accesibile, iar categoriile defavorizate vor fi protejate, fiind scutite de la plata acestora. Contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 de lei pe an“, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Cât va trebui să plătim la medicul de familie, medicul specialist şi la spital

Nivelul de contribuţie personală a cetăţeanului pentru tichetul de sănătate este acceptabil şi suportabil din punct de vedere financiar, susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, care au prezentat şi principalele tarife. Coplata pentru consultaţiile medicului de familie va fi cinci lei, iar pentru vizitele la domiciliu în afara programului de lucru de şapte ore va fi de 15 lei.

Pentru consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu pacientul va plăti zece lei, iar consultaţia la medicul specialist în afara programului de lucru îl va costa 20 de lei.

Coplata pentru spitalizarea de zi va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continuă, de 50 de lei, pentru fiecare internare.

La stabilirea preţurilor pentru tichetele de sănătate, ministerul susţine că a luat în considerare valori din ţări care au avut un parcurs similar României şi care au introdus mecanisme de plată suplimentară a serviciilor medicale, ca de exemplu Estonia, Croaţia. De asemenea, în definirea sistemului a fost urmat exemplul unor ţări din Europa de Vest, care au o experienţă consistentă în gestionarea contribuţiilor suplimentare.

„Prin introducerea tichetelor pentru sănătate se vor genera în sistem aproximativ 378 de milioane de lei/anual, fonduri care vor rămâne la furnizor (cabinet medical individual, spital sau altă unitate de sănătate) şi care vor putea fi utilizate pentru creşterea calităţii serviciilor de sănătate“, se mai arată în comunicat.

Servicii medicale care rămân gratuite

Nu toate serviciile se vor plăti. Categorii de servicii acordate bolnavilor cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate pentru afecţiunea de bază – şedinţele de chimioterapie, de radioterapie şi de hemodializă şi dializă peritoneală etc. – vor fi exceptate de la coplată. De asemenea, bolnavii cronic înscrişi în programele naţionale de sănătate vor beneficia de servicii şi tratament gratuite. Vor fi scutite de coplată şi servicii medicale acordate în situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală, până la stabilizarea bolnavului. Printre acestea se numără accidentele rutiere, accidentele casnice (electrocutare, arsuri etc.), accidentele de muncă, plăgile prin tăiere, împuşcare, înţepare, apendicite acute, pancreatită acută, colecistită acută, fracturi şi alte urgenţe chirurgicale.

Pacienţii nu vor plăti nici pentru urgenţele medicale de tipul: infract miocardic, accidente vasculare cerebrale, come, colică biliară sau renală, dacă bolnavul se internează în spital prin Unitatea de Primire Urgenţe, Compartimentul de Primiri Urgenţe sau Camera de Gardă.


Exceptate de la coplată vor fi şi naşterea, precum şi serviciile acordate bolnavilor cu afecţiuni endemo-epidemice: boli infecţioase acute (meningite, encefalite) până la stabilizarea bolnavului, boli transmisibile, până la negativare.

Categorii de cetăţeni scutiţi de la coplată

Nu toţi cetăţenii vor plăti aceste contribuţii la sănătate. Există categorii de persoane scutite de la coplată, cum ar fi pensionarii cu venituri sub 700 de lei pe lună, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani fără venituri şi bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă.

În total, se preconizează că 8.006.507 persoane, adică 38% din populaţie, vor fi scutite de la plata tichetelor pentru sănătate.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că introducerea coplăţii este o obligaţie asumată de Guvernul României în acordul semnat cu FMI. Noua măsură urmăreşte o mai bună adresabilitate a populaţiei către sistemul de asistenţă primară, îmbunătăţirea finanţării sistemului de sănătate şi realizarea unui control în ceea ce priveşte neefectuarea serviciilor şi reducerea plăţilor informale (adică şpăgi).

Important

Coplata este o sumă de bani în plus pe care bolnavul o va plăti la medic pe lângă contribuţia la asigurările de sănătate.

Sumele cu care vor contribui pacienţii pentru serviciile medicale vor rămâne la cabinetul medical care prestează activitatea respectivă. Peste plafonul de maximum 600 lei/an, un pacient nu va mai achita coplată. Tichetul moderator pentru sănătate va fi primit de pacient de la medic, în momentul furnizării serviciului medical, ca dovadă a coplăţii şi a efectuării serviciului medical.

 Comenteaza acum

10 Comentarii

 1. nemesis said:

  Sa va ia naiba cu sistemul vostru de plati! Atunci pentru ce mai platim ca boii la casa de asigurari? Ca sa ajungem sa platim si o amarata de injectie? Tara lui Papura Voda!

 2. constitutia said:

  CONSTITUŢIA ROMÂNIEI. ARTICOLUL 34……………… ……………….. ……………….. …….
  (1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.
  (2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.

  (3) Organizarea asistenţei medicale şi a sistemului de asigurări sociale pentru boală, accidente, maternitate şi recuperare, controlul exercitării profesiilor medicale şi a activităţilor paramedicale, precum şi alte măsuri de protecţie a sănătăţii fizice şi mentale a persoanei se stabilesc potrivit legii.

 3. pacientul said:

  Ce nemernici! Astia si-au propus sa ia si pielea de pe bolnav si sa-i agraveze boala prin forme si metode guvernamentale. Inteleg ca daca ma voi prezenta lunar sa-mi ridic banala, dar necesara reteta ( pe care o platesc tot eu ) sa mai scot din buzunar de 12 ori cate 5 lei? Fanariotii puneau bir pe fum, astia pun pe boala, dar-ar boala-n ei sa dea!

 4. Razvan said:

  nu mai comentati aiurea, medicii ar trebui sa aiba cele mai mari salarii, pentru nr.1 (nemesis): daca nu iti convine ia fa-ti matale injectia singur

 5. Politicieni pe Luna said:

  Astia habar nu au ca lumea chiar e imbolnavita la nivel de mase sociale din cauza E-urilor din alimentatie, orice cabinet medical a arhiplin, acolo nu sta nimeni ore intregi la cozi fara sa fie cazul. Au introdus coplata, crezand ca lumea nu va mai merge la medic si sistemul isi va reveni. Aiurea. In primul rand ca boala e mai importanta decat taxa, iar daca totusi cineva amana, atunci asta va fi si mai grav pt. sistem, fiindca boala se agraveaza si costa si mai mult vindecarea pe cheltuiala aceluiasi sistem. Au cumparat aparatura de miliarde de euro care sta nefolosita prin depozite, s-a dat la stiri. Si-au facut palate la institutii inutile precum casele de asigurari, iar spitalele sunt ruinate; medicul de familie putea pune cate o asistenta sa faca tot ce se face prin casele de sanatate. Tot personalul caselor de sanatate e cam inutil, contributia la sanatate trebuie retinuta la sursa de contabil nu cum se face acum, fiecare firma vine la casa de sanatate, fiecare om vine cu declaratii. E aberant, de asta e haos in sistem.

 6. silvia said:

  pai daca tot platim sa avem parte si de doctori bine pregatiti incompetenti ca cel din imagine…daca asta a ajuns imaginea sistemului trebuie sa ne mutam din tara ca erau…

 7. rodica said:

  si voi oameni buni de ce taceti ,au inebunit de tot
  credem ca nici-o sansa nu mai avem de trai, de parca este prapadul ,salariile mici pensiile la fel , acuma si coplata,cara pune virf la toate

 8. UN MEDIC !!! said:

  Bai da muuulta lume desteapta pe aici !!!!!!! Se vede ca nu ati inteles nimic !!!! Este adevarat ca toate tarile civilizate din europa au aceasta taxa ,dar….. la noi nu rezolva nimic. Atit timp cit sunt nici 4.5 mil . de contribuabili la C.A.S. iar restul de 17 mil. sunt asistati social sau lucreaza in economia neagra,cum credeti ca acest sistem se va vinde vreodata ? C.A.S.-urile din toata tara gem de personal (supranumeric), care nu face nimic si sunt pusi politic si pe pile,cum oare vreti sa mearga ceva ,vreodata ?Neeeeeeeee !!!! Aceasta lege va adincii si mai mult banii scursi (si asa putini) din sistem. BUBA NU ESTE LA MEDICI OAMENI BUNI !!! BUBA ESTE A GENERATIILOR DE LICHELE CARE SAU PERINDAT IN MINISTERUL SANATATII SI A AFACERILOR FACUTE CU COMPANIILE FARMACEUTICE,LICITAT II TRUCATE LA SPITALE ALE BAIETILOR DESTEPTI.MEDICII SUNT SI EI VICTIME ALE SISTEMULUI !!! DECE CREDETI CA PLEACA DIN TARA ? CA LE MERGE BINE ?? CA FURA ? NU !!!!!!! DACA AR FI ASA NU AI VEDEA NICI UN PICIOR DE MEDIC PLECAT DIN TARA !!!! Cit despre pregatire medicala si competenta ????? dupa anii 95 nu sa mai facut carte !!! au contat numai pilelel si banii. De medicii astia sa va feriti !!!!

 9. Stefan said:

  Suntem bolnavi de sedentarism, de indopare cu mancaruri nesanatoase si de fumat, de rautatea proprie si de a celor cu care ne ciocnim toata ziua, de invidia pe aia ,,realizati” de la TV, care ne roade precum cancerul, de barfa si nu mai continui ca nu mai e loc.
  De aia umplem salile cabinetelor si policlinicilor , trancanind tot timpul in barba injuraturi la adresa tuturor.Sunt oameni care contribuie cu sume mari la Casa Asig.Sanat. si nu au apelat niciodata la sistemul asta, ca oricum nu i-ar rezolva la timp. Nu vedeti ca nu se mai inghesuie nimeni la admitere la medicina ?!
  Cresteti voi si educati copiii care sa vrea sa sa se faca medici buni. Sanatate !

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 26 noiembrie 2010

Actualitate

» Handbal: Vasile Stângă nu va mai fi antrenorul echipei Energia Pandurii Târgu Jiu
» Subvenţia integrală RAT, anulată în 2011
» „Scorpionii“ căzuţi la Cincu vor fi înmormântaţi astăzi
» S-a privatizat primăria
» Trei proiecte cu fonduri UE pentru Băileşti
» Parlamentul decide luni soarta asumării lui Boc
» Gorj: Însoţitorii persoanelor cu handicap îşi vor primi banii
» Atenţie, companii! Un escroc pretinde că vă returnează impozitele
» Falsuri sub ştampila Primăriei Craiova
» Gorj: Caloriferele de la Şcoala in Glogova, elemente de decor
» Dolj: Maşina soţiei fostului subprefect, distrusă în parcare
» Craiova: Un adolescent vrea să trăiască pe propriile picioare
» Iarna s-a instalat la Rânca

Local

» Profesorii nu-şi mai asumă Pactul Naţional pentru Educaţie
» Costul medicaţiei românilor cu HIV – 50 de milioane de euro pe an
» Căldură în şcoli, frig în case
» Factura greu întreţinută
» Staicu, şah la Anghel
» Benzinăriile automate intră în România
» Şase ani de închisoare pentru Drăgan
» Chelu şi ai lui rămân în arest
» Frate de procuror, arestat la Craiova
» Cosmin Sandu s-ar fi sinucis…

Sport

» Piţurcă, doar o etapă
» Ultima impresie contează
» Frăţică: Vrem măcar patru puncte din ultimele două jocuri
» Mladen, în sferturile Cupei Italiei
» Cîrţu, demis de la CFR
» Cum mută Piţi?
» Scoţienii cer arbitri străini
» Ştefan Radu scapă de operaţie
» Serena nu serveşte la Melborne
» Hănescu vrea în top 20 ATP
» Baschetbaliştii de la SCM-U joacă astăzi cu Braşov
» Prinţul William susţine candidatura Angliei la CM 2018

Bani & Afaceri

» Belvedere către podul de peste Dunăre
» Scurte ştiri
» Salariul minim – 670 de lei. Creşte presiunea pe firme

Sanatate

» Coplată la medic, de anul viitor
» Tratarea răcelii fără medicamente
» Ritmul cardiac normal

Magazin

» „Religia în formare“
» Fereşte-te de radar!
» Agenda evenimentelor
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Ia te uită
» Horoscop
» Cinci oraşe pentru inspiraţia artistică

Opinii

» Război mamelor

Top