11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePsoriazisul, o boală cu efecte sociale

Psoriazisul, o boală cu efecte sociale

Marginalizarea este cea mai mare problemă cu care se confruntă bolnavii de psoria-zis. Această boală autoimună afectează în prezent aproximativ 1% din locuitorii judeţului Dolj.

Pentru medicii dermatologi din întreaga lume, 29 octombrie – Ziua Mondială a Psoriazisului – este un prilej de informare a populaţiei cu privire la această boală misterioasă care face din ce în ce mai multe victime. Ultimele estimări arată că există 125 de milioane de bolnavi. În România, deşi nu există un registru pentru această afecţiune, medicii dermatologi susţin că ar fi aproximativ 500.000 de cazuri. În judeţul Dolj, incidenţa este de 1% din populaţie, adică sub media pe ţară, ceea ce înseamnă 7.000 de bolnavi. Dintre aceştia, sub 10% sunt cazuri severe.

Psoriazisul nu se vindecă

Psoriazisul este o boală de piele autoimună care se manifestă prin apariţia unor plăci roşii, proeminente şi inestetice, acoperite de coji albe care se detaşează uşor. Leziunile apar pe diferite zone ale corpului, în special coate, genunchi, scalp sau unghii.
Mecanismele ei nu sunt pe deplin cunoscute, de aceea nu există nici cale de vindecare. Boala se poate ameliora însă cu ajutorul tratamentului, iar persoana afectată poate să ducă o viaţă normală, cu condiţia să reuşească să treacă de barierele psihice. „Tratamentul este local, cu preparate cortizonice, şi mai există un tratament generalizat mai agresiv, cu citostatice şi retinoizi, care se administrează în forme extinse ale bolii“, a explicat conf. dr. Virgil Pătraşcu, şeful Clinicii de Dermatologie de la Spitalul de Urgenţă Craiova.
90% dintre pacienţi răspund foarte bine la expunerea la radiaţii ultraviolete, motiv pentru care cura heliomarină este foarte importantă pentru evitarea puseelor de boală.

Factorii declanşatori şi tratamentul

Psoriazisul apare la persoanele cu predispoziţie genetică (care au cazuri în familie) şi poate fi declanşat de anumiţi factori. Mai gravă este forma familială, de tip I, care afectează în special tinerii. De asemenea, există forma artropatică, care afectează articulaţiile şi care se manifestă la o cincime din bolnavii de psoriazis. Boala poate fi declanşată de infecţii ale căilor respiratorii, de stres sau de administrarea unui anumit medicament.
Printre medicamentele responsabile se află betablocantele, antiinflamatoarele nesteroidiene, antimalaricele, sărurile de litiu. Acestea pot să declanşeze, dar şi să agraveze boala, de aceea tratamentul trebuie să fie administrat numai sub stricta supraveghere a medicului.
Bolnavii de psoriazis sever din România beneficiază din 2008 de tratament gratuit în cadrul programelor naţionale de sănătate. Tratamentul este foarte scump, iar medicii fac eforturi mari pentru a convinge guvernanţii să nu pună bolnavii la coplată. „Este vorba de aşa-numita terapie biologică (cu anticorpi monoclonali), care costă 4.000 de lei pe lună pentru fiecare bolnav. Tratamentul este prescris de un specialist dermatolog, cu aprobare specială de la Ministerul Sănătăţii, ceea ce înseamnă că trebuie făcut mai întâi un dosar medical care să conţină toate argumentele necesare: diagnostic, teste efectuate, tratament administrat etc.“, a precizat conf. dr. Virgil Pătraşcu.
Dosarul se depune la Casa de Asigurări de Sănătate şi în aproximativ trei luni poate veni aprobare.
Cea mai mare problemă cu care se confruntă bolnavii de psoriazis rămâne însă discriminarea, izvorâtă din necunoaştere. Prezenţa plăcilor roşii pe piele, la vedere, îi fac pe oameni să se ferească instinctiv de ei, cu toate că boala nu se transmite prin atingere. Din acest motiv, mulţi bolnavi de psoriazis ajung să fie izolaţi social şi să cadă în depresie. „În cadrul unui studiu efectuat pe 5.000 de persoane din Marea Britanie, Franţa, Italia, Germania şi Spania, 20% dintre respondenţi au spus că boala este contagioasă şi ţine de lipsa de igienă. Este o concepţie greşită, însă, după cum se vede, foarte răspândită chiar şi în rândul ţărilor considerate etaloane de civilizaţie“, a explicat şeful clinicii de dermatologie.
Înlăturarea discriminării prin simpla educare a populaţiei ar putea îmbunătăţi modul în care sunt priviţi bolnavii de psoriazis.

Atenţie la produsele naturiste!

Medicii atrag atenţia bolnavilor să fie foarte atenţi la aşa-zişii vindecători. Nici terapia cu peşti şi nici ceaiurile orientale sau alte preparate naturiste nu pot să vindece psoriazisul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII