8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSpirometria salvează plămânii

Spirometria salvează plămânii

Bolile cronice de plămâni ucid la fiecare zece minute 300 de oameni. Puţină lume ştie însă că un test simplu, de spirometrie, poate diagnostica aceste boli încă din faza în care ele se pot trata.
„Gândeşte-te şi la plămânii tăi!… Fă-ţi o spirometrie“, este mesajul adresat de medicii pneumologi pentru marcarea Zilei Mondiale a Spirometriei – 14 octombrie.
Potrivit Societăţii Române de Pneumologie, afecţiunile pulmonare cronice ucid milioane de oameni la nivel mondial. Dintre acestea, bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC) este a patra cauză de mortalitate în lume, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Bolile pulmonare cronice afectează din ce în ce mai multe persoane, iar cauzele principale ţin de fumat şi de poluarea aerului.

800.000 de români au BPOC

Spirometria este un test simplu, folosit, de regulă, în medicina muncii, care măsoară cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira sau expira într-o unitate de timp. Testul se face cu ajutorul unui aparat numit spirometru. Durează două minute, nu este dureros şi se poate efectua în orice cabinet de pneumologie. Iar avantajele sunt enorme. Testul oferă informaţii importante despre daunele ireversibile pe care fumul de ţigară, pulberile industriale, noxele chimice ar putea să le cauzeze plămânilor.
Potrivit Societăţii Române de Pneumologie, între 600.000 şi 800.000 de români suferă de BPOC, dar sub un sfert dintre ei sunt diagnosticaţi. De asemenea, accesul la spirometrie şi teste alergologice este deficitar. Cei mai mulţi pacienţi nu se prezintă la medicul pneumolog, ci la medicul de familie dacă au probleme respiratorii. În plus, pacienţii sunt insuficient informaţi pentru că medicii nu au timp să le explice. Din acest motiv, dar şi din pricina subfinanţării sistemului, terapia cu oxigen este prea puţin folosită pentru tratarea bolnavilor cu BPOC.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU