5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePrezervativul, cel mai folosit contraceptiv

Prezervativul, cel mai folosit contraceptiv

Tinerii sub 24 de ani preferă pilula contraceptivă şi prezervativul, femeile peste 35 de ani folosesc metode naturale, iar bărbaţii prezervativul. Este concluzia la care a ajuns un studiu on line efectuat în luna septembrie de GfK România, privind metodele contraceptive cunoscute şi folosite de români.

Cele mai cunoscute metode contraceptive printre bărbaţii şi femeile din România sunt: prezervativul (95%), pilulele contraceptive (94%), retragerea înaintea ejaculării (83%), steriletul (75%), metoda calendarului (74%) şi pilula de a doua zi (72%).
Metodele mai noi, cum ar fi plasturele contraceptiv şi prezervativul feminin sunt cunoscute cu precădere de tinerii între 18 şi 24 de ani. Persoanele cu educaţie superioară şi venit net mai mare de 1.000 de lei sunt în general mai informate referitor la metodele de contracepţie decât persoanele cu o educaţie sub medie şi venit mic.
Dacă metoda calendarului este ştiută în egală măsură de toate vârstele şi indiferent de sex, contracepţia prin înregistrarea temperaturii corpului este cunoscută preponderent de femeile peste 35 de ani.

Bărbaţii folosesc mai des contracepţia decât femeile

La cercetare au participat 600 de respondenţi utilizatori de internet cu vârsta între 18 şi 50 de ani din mediul urban. 72% dintre bărbaţii chestionaţi folosesc prezervativul masculin, iar 44% mai practică şi retragerea înaintea ejaculării. Jumătate dintre respondenţii de sex masculin sunt de acord cu folosirea metodelor contraceptive, o treime nu le agreează, dar le consideră necesare şi doar unul din şase bărbaţi consideră că ştie foarte multe despre aceste metode.
27% dintre femeile intervievate folosesc în prezent pilula ca metodă contraceptivă, în vreme ce aproape 20% nu se protejează. Sunt puţine femeile care folosesc în principal metode de contracepţie feminină. Majoritatea recurg tot la metodele specifice bărbaţilor – prezervativul masculin, retragerea înaintea ejaculării. Metoda calendarului este folosită în cuplurile de peste 35 de ani. Tinerii între 18 şi 24 de ani folosesc prezervativul masculin şi, în special, pilula contraceptivă – a cărei utilizare scade semnificativ în segmentul de peste 45 de ani.

Contracepţie de lux: inelul vaginal şi prezervativul feminin

Metodele contraceptive cel mai puţin utilizate sunt: inelul vaginal, prezervativul feminin, diafragma şi plasturele contraceptiv. Totuşi, inelul vaginal şi prezervativul feminin sunt utilizate mai mult de către persoanele cu venituri mari. Steriletul este utilizat în special de femeile cu vârsta peste 45 de ani.
20% dintre femeile intervievate au folosit cel puţin o dată pilula de a doua zi, iar 30% au aplicat regulile metodei calendarului.
Mai mult de o treime dintre femeile intervievate se informează şi aleg singure în ceea ce priveşte metoda contraceptivă pe care să o folosească, iar o altă treime se sfătuiesc cu un medic. Apoi, majoritatea femeilor discută această variantă cu partenerul şi de cele mai multe ori decid împreună.
În concluzie, majoritatea bărbaţilor utilizează frecvent prezervativul, iar secundar, retragerea înaintea ejaculării. Aproape jumătate dintre femeile din cuplu folosesc o singură metodă contraceptivă, în principal prezervativul masculin sau pilula contraceptivă, iar 20% folosesc mai mult de două metode – faţă de metodele principale se adaugă retragerea înaintea ejaculării şi metoda calendarului. Metodele contraceptive moderne sau mai puţin convenţionale sunt folosite de foarte puţine femei. Având acest comportament, persoanele adulte din mediul urban care au o viaţă sexuală sunt mulţumite, în general, cu metoda de contracepţie pe care o folosesc în prezent.

Educaţie de pe internet

Internetul este principala sursă de informare despre contracepţie în rândul respondenţilor, menţionat de 83% dintre ei. Pe următoarele locuri se află medicul (41%), partenerul sau partenera (38%), broşurile din cabinetele medicale (36%), televiziunea (30%) şi revistele pentru femei (29%).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII