27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCând trebuie operată deviaţia de sept

Când trebuie operată deviaţia de sept

Deviaţia de sept este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate. Aproape jumătate din populaţie are deviaţie de sept, însă doar o mică parte are nevoie de operaţie de corectare.

Septul nazal este format din mai multe fragmente osteo-cartilaginoase, asamblate astfel încât să formeze un perete despărţitor rectiliniu, teoretic plat, între fosele nazale. În cazul deviaţiei de sept, septul prezintă angulaţii şi îngroşări spre una din fosele nazale. Deformarea survine de obicei în jurul vârstei de patru-şase ani.

Ne naştem cu nasul drept

Majoritatea oamenilor se nasc fără deviaţie de sept, susţin medicii specialişti. „Deviaţia de sept poate fi rezultatul unui traumatism congenital, nasul fiind traumatizat în cursul naşterii. Poate să mai apară ca urmare a unor tulburări de dezvoltare, prin faptul că septul este un cartilaj patrulater inserat într-o lamă osoasă şi are un ritm de creştere mai mare faţă de această ramă. De cele mai multe ori, însă, ea este cauzată de mici traumatisme nazale nesemnificative în cursul copilăriei“, susţine dr. Viviana Rezeanu, medic primar ORL la Spitalul Universitar CF Craiova.
Dr. Rezeanu spune că deviaţiile sunt de obicei în formă de litera „C“, „V“ sau „S“ şi sunt mai frecvent întâlnite în porţiunea anterioară a septului. Cel mai adesea, cele posterioare sunt legate de deformarea piramidei nazale. Dacă sunt antero-posterioare pot să dea mari tulburări de respiraţie.
„Îngroşările septului nazal se formează fie prin hiperplazia septului nazal, fie prin luxaţia diferitelor componente. Excrescenţele cartilaginoase care apar în zone limitate produc spine (formaţiuni care ţâşnesc spre peretele turbionar – adică peretele extern nazal)“, a mai spus medicul ORL.

Când se recomandă operaţia

Deviaţia de sept se manifestă prin înfundarea totală sau parţială a nărilor, sforăit nocturn, pierderea totală sau parţială a mirosului, rinofonie închisă (tulburări de vorbire), sensibilitate crescută la afecţiuni inflamatorii sau alergice (rinoree, strănut), cefalee frontală, otite şi faringite repetate şi, în cazuri grave, surditate.
Septoplastia, intervenţia chirurgicală de corectare a deviaţiei de sept, nu este recomandată oricui. Doar persoanele cu simptome permanente care le împiedică să ducă o viaţă normală trebuie să se supună acestei operaţii. Aceste simptome sunt: scăderea auzului prin otite catarale repetate, cauzate de deviaţia de sept. Bolnavul respiră pe gură, are apnee de somn, răceşte frecvent şi are dureri de cap chinuitoare.
Operaţia se face cu anestezie locală şi durează între 20 de minute şi o oră, în funcţie de particularităţile fiecărei persoane. După procedură, urmează perioada de recuperare în timpul căreia se recomandă evitarea traumatismelor faciale, alimentelor fierbinţi sau solide. De asemenea, este necesară „reeducarea“ respiraţiei şi controlarea reflexului de înghiţire a secreţiilor nazale.

Efecte secundare

Între deviaţia de sept şi rinita alergică nu există neapărat o legătură. Deviaţia de sept poate să accentueze rinita. Altfel se întâmplă în cazul sinuzitei. Deviaţia de sept poate să ducă la astuparea comunicaţiei între sinus şi fosele nazale şi apariţia sinuzitei. De asemenea, pot să apară şi alte probleme de sănătate cum ar fi otite sau anumite afecţiuni oftalmologice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII