16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCancerul din alimente

Cancerul din alimente

Alcoolul, toxinele de mucegai şi carnea roşie sunt considerate cei mai puternici agenţi cancerigeni care pot să ajungă prin alimentaţie în corpul nostru.

Alimentaţia are o influenţă foarte mare asupra sănătăţii. Pentru un organism predispus la cancer, anumite substanţe chimice din alimente pot grăbi apariţia acestuia, aşa cum alte alimente pot să prevină îmbolnăvirea, se arată pe portalul de sănătate al Uniunii Europene.
Potrivit unui raport din 2007 al World Cancer Research Foundation/American Institute for Cancer Research, cancerul apare în anumite condiţii care ţin de structura organismului, poluare, dietă, calitatea alimentelor şi activitatea fizică. Oamenii de ştiinţă au reuşit să identifice o parte importantă dintre agenţii cancerigeni. Printre aceştia se numără băuturile alcoolice şi unele substanţe chimice care se pot găsi în apă, aer sau alimente.

Excesul de calciu din apă este dăunător

Dacă despre fumat şi consumul în exces de băuturi alcoolice, toată lumea ştie că sunt cancerigene, mai puţine lucruri se cunosc despre alimentele cu potenţial cancerigen.
De exemplu, carnea roşie (de vită, porc, miel, capră) şi carnea procesată (afumată, sărată sau preparată cu diverşi conservanţi) sunt consideraţi factori de risc în declanşarea cancerului colorectal. Unele studii au arătat că suplimentele alimentare pe bază de beta caroten, dacă sunt administrate prea des, ar putea avea efecte cancerigene. Rezultatele acestor studii nu sunt însă destul de concludente.
Alcoolul este considerat principalul factor de risc în declanşarea cancerului de ficat, la femei şi bărbaţi în egală măsură, şi în declanşarea cancerului colorectal la femei. De asemenea, consumul exagerat de alcool poate duce şi la cancer al gurii, faringelui, laringelui, esofagului sau sânului. Concentraţia mare de calciu sau arsenic din apă poate contribui la apariţia cancerului la nivelul gurii, nasului, stomacului, prostatei şi pielii.
Specialiştii atrag atenţia şi asupra alimentelor contaminate cu aflatoxine. Aflatoxinele sunt substanţe toxice cu potenţial cancerigen produse de fungi din genul Aspergillus (mucegai) care se pot găsi pe: cereale, legume, seminţe, sâmburi, unele legume şi fructe. Ciuperca atacă îndeosebi recoltele de porumb în verile secetoase şi este considerată cel mai periculos contaminant biologic.

Alimente cu rol protector

Există însă şi alimentele care protejează împotriva cancerului. Legumele şi fructele sunt o armă redutabilă împotriva cancerului, cu condiţia să nu fie modificate genetic şi tratate chimic. Se consideră că vegetalele sărace în amidon, dar bogate în carotenoizi protejează plămânii, esofagul, stomacul şi gura. Acidul folic prezent în unele legume protejează pancreasul, licopenul şi seleniul – prostata, iar dieta bogată în fibre, lapte şi alicină (un compus sulfurat care se găseşte în ceapă şi usturoi) protejează de cancer colo-rectal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII