10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSperanţe pentru femeile cu cancer ovarian

Speranţe pentru femeile cu cancer ovarian

Asocierea medicamentului Avastin cu chimioterapia duce la o creştere a speranţei de viaţă cu 39% la femeile cu cancer ovarian avansat, se arată într-un comunicat de presă al companiei Roche, care a finanţat un studiu amplu privind efectele medicamentului asupra uneia dintre cele mai agresive forme de cancer.
Studiul a fost efectuat de o echipă de oameni de ştiinţă de la Gynecologic Oncology Group. Aceştia au urmărit practic efectele tratamentului la femei cu cancer ovarian avansat netratat şi care au primit medicamentul respectiv în asociere cu chimioterapie, urmat doar de tratament cu Avastin. Rezultatele au fost încurajatoare. Probabilitatea de supravieţuire fără semne de progresie a bolii a crescut cu 39% comparativ cu tratamentul doar cu chimioterapie. Practic, tratamentul a ajutat femeile cu cancer avansat să trăiască mai mult fără ca boala să avanseze. Femeile au avut o supravieţuire mediană fără semne de progresie a bolii de 18 luni, comparativ cu 12 luni la femeile care au primit doar chimioterapie.
„Cancerul ovarian este o boală dificil de tratat, cu o rată a mortalităţii crescută şi în tratamentul careia au fost înregistrate progrese limitate în ultimul deceniu“, a spus dr. Robert Burger, coordonatorul echipei de cercetători.

Despre studiu

La studiu au participat 1.873 de femei cu cancer ovarian epitelial avansat netratat anterior, carcinom primar peritoneal sau carcinom de trompă uterină care au suferit o intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii. Pacientele au fost distribuite aleatoriu, astfel încât unele au primit placebo în asociere cu chimioterapie, urmat de placebo pentru o perioadă de tratament de până la 15 luni, următorul grup a primit Avastin în asociere cu chimioterapie, urmat de placebo pentru o perioadă de tratament de până la 15 luni, iar ultimul grup a primit Avastin în asociere cu chimioterapie, urmat de continuarea cu Avastin, ca tratament de întreţinere, pentru o perioadă de tratament de până la 15 luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS