8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAtenţie la alimentele alterate!

Atenţie la alimentele alterate!

Respectarea cu stricteţe a regulilor de igienă poate preveni apariţia unor boli foarte grave, destul de frecvente în sezonul de vară: toxiinfecţiile alimentare.

Toxiinfecţiile şi intoxicaţiile alimentare sunt boli acute, care apar ca urmare a consumului de alimente contaminate cu microbi sau toxine microbiene, mai ales vara, în perioadele caniculare.
Principalele alimente care prezintă risc de producere de toxiinfecţii alimentare (boli diareice în general) sunt carnea, peştele, laptele, ouăle (îndeosebi cele de raţă), orice produs culinar preparat cu ouă contaminate (prăjituri, creme, îngheţate, maioneze).
Debutul bolii este brusc, după o incubaţie scurtă de câteva ore până la 36 de ore, cu febră mare, frisoane, stare de rău general, greţuri, vărsături, dureri abdominale, diaree. În formele hipertoxice, bolnavul se deshidratează masiv şi rapid, evoluţia mergând spre stare de şoc şi deces. Mortalitatea este de 1-2%, afectând mai mult copiii mici, vârstnicii şi bolnavii cronic.
Din gravitatea toxiinfecţiilor alimentare ne dăm seama de importanţa care se cuvine s-o acordăm măsurilor de prevenire a lor.

Recomandări

Este necesară respectarea cu stricteţe a regulilor de igienă personală (îndeosebi spălarea mâinilor cu apă şi săpun înainte de masă şi după folosirea toaletei). Vom acorda o atenţie deosebită calităţii alimentelor pe care le consumăm: vom cumpăra doar carnea supusă controlului sanitar-veterinar, din magazine alimentare autorizate sanitar. Vom consuma alimente proaspete, iar carnea şi ouăle vor fi prelucrate termic corespunzător. Consumul ouălor de raţă se va face numai după prelucrarea termică prin fierbere timp de 10-15 minute. La fel de importante sunt şi respectarea regulilor elementare de igienă a alimentelor, spălarea fructelor şi a legumelor sub jet de apă potabilă. Atenţie la produsele vegetale care se cultivă uneori pe soluri improprii, irigate cu ape poluate menajer sau cu fecale.
Sper că această prezentare succintă a toxiinfecţiilor sau intoxicaţiilor alimentare să vă atragă atenţia asupra importanţei pe care este bine să o acordăm calităţii alimentelor consumate, pentru a ne bucura de o bună stare de sănătate, mai ales acum, în perioadă vacanţelor de vară!

Dr. Mariana PĂSĂRESCU, consilier superior, Direcţia de Sănătate Publică Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS