15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateTest revoluţionar pentru depistarea cancerului

Test revoluţionar pentru depistarea cancerului

Cercetătorii britanici au pus la punct o analiză de sânge care va ajuta la diagnosticarea cancerului cu cinci ani înainte ca tumoarea să poată fi detectată prin mijloacele convenţionale de testare: mamografie sau tomografie. Potrivit ediţiei on line a cotidianului Times, este vorba de un test care poate detecta cu acurateţe semnalele transmise de sistemul imunitar în faza „de germinaţie“  a cancerului. Noua tehnologie va permite astfel diagnosticarea precoce a diferitelor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de plămâni, de sân, ovarian, de colon sau prostată.
Testul de diagnosticare a cancerului a fost realizat în urma unor studii clinice desfăşurate pe parcursul ultimilor 15 ani. Rezultatele au fost obţinute prin testarea unor eşantioane de sânge de la femei bolnave şi de la femei cu risc crescut de cancer de sân. La femeile cu cancer de sân, precum şi la o parte din cele cu risc crescut a fost înregistrat semnalul transmis de sistemul imunitar în faza de debut a cancerului.

Va fi produs pe scară largă

Oamenii de ştiinţă au arătat că testul de sânge pentru depistarea cancerului ar putea ajuta la detectarea diferitelor tipuri de cancer cu patru sau cinci ani înainte ca ele să fie diagnosticate prin mijloacele actuale. De asemenea, noua analiză va permite depistarea a peste 90% dintre tumorile canceroase încă din timpul apariţiei primelor modificări celulare. Pentru efectuarea ei este nevoie de doar 10 mililitri de sânge. Primul test de acest gen va fi disponibil pe scară largă pentru cancerul de plămâni, unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer care este depistat de cele mai multe ori tardiv. Testul, intitulat EarlyCDT-Lung, va fi lansat la nivel naţional în Statele Unite ale Americii în această lună. În SUA a avut loc deja o campanie pilot de testare. O analiză pentru depistarea cancerului pulmonar costă 300 de lire sterline.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII