17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateHipertensiunea arterială afectează rinichii

Hipertensiunea arterială afectează rinichii

Medicii specialişti atrag atenţia că tensiunea arterială mare poate genera insuficienţă renală şi chiar necesitatea dializei.

Hipertensiunea arterială creşte riscul apariţiei bolilor de rinichi, este avertismentul Societăţii Române de Nefrologie, făcut public cu ocazia campaniei de conştientizare lansate săptămâna trecută în mai multe localităţi din ţară, printre care şi Craiova, în parteneriat cu Compania Sanofi-Avensis şi Societatea Română de Cardiologie.
Pentru a preveni bolile renale, în special insuficienţa renală, sunt necesare diagnosticarea şi tratarea din timp a hipertensiunii arteriale, este mesajul pe care susţinătorii campaniei l-au transmis populaţiei în cadrul unor acţiuni de stradă care au vizat, în ultima săptămână, măsurarea tensiunii arteriale şi determinări ale microalbuminuriei (test pentru evaluarea afectării rinichiului) la o serie de persoane hipertensive.
Prin intermediul acestei campanii, organizatorii au dorit să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că hipertensiunea arterială nediagnosticată şi netratată la timp şi corespunzător creşte riscul apariţiei bolilor renale, care în stadii avansate pot duce la dializă sau transplant renal.

Aproape jumătate din populaţie este hipertensivă

În România, aproximativ 40% din populaţie este hipertensivă, în timp ce rata de control a tensiunii arteriale este de numai 18% din pacienţii trataţi. În lume, hipertensiunea afectează aproximativ un miliard de persoane (20% din populaţia adultă) şi se anticipează că această cifră va creşte la 1,5 miliarde până în anul 2025. Hipertensiunea arterială (HTA) este una dintre cele mai importante cauze de morbiditate şi mortalitate prematură care pot fi prevenite în ţările dezvoltate, dar şi în ţările în curs de dezvoltare. Prevalenţa hipertensiunii arteriale în boala de rinichi diabetică poate să ajungă până la 96% la pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 şi macroalbuminurie.
„Beneficiile cele mai mari ale tratamentului antihipertensiv se pot obţine dacă acesta este început înaintea dezvoltării unei afectări semnificative de organ ţintă (inimă, creier, rinichi). În relaţia dintre HTA şi rinichi, rinichiul poate fi atât «agresor», cât şi «victimă». În ultimul timp însă, rinichiul «victimă» începe să reprezinte o problemă majoră de sănătate publică datorită prevalenţei crescânde a HTA şi a diabetului zaharat, cauzele cele mai importante de boală cronică de rinichi“, a explicat prof. dr. Adalbert Schiller, preşedinte al Societăţii Române de Nefrologie.
Ultimele ghiduri pentru medici au introdus şi boala cronică de rinichi printre factorii majori de risc pentru boala cardiovasculară. Astăzi este obligatoriu ca oricărei persoane diagnosticate cu HTA să îi fie evaluată inima şi să fie efectuată o analiză a urinei (cu măsurarea microalbuminuriei) şi creatininei sanguine, în vederea evaluării ratei de filtrare glomerulară (adică a funcţiei rinichiului) şi depistării precoce a bolii cronice de rinichi.

Despre hipertensiune
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, hipertensiunea sau tensiunea arterială crescută reprezintă principala cauză de mortalitate cardiovasculară. Hipertensiunea poate produce accident vascular cerebral, infarct de miocard, insuficienţă cardiacă şi renală.
TA trebuie redusă cel puţin până la valori de 140/90 mm Hg şi chiar la valori mai mici, dacă sunt bine tolerate, la toţi hipertensivii. La diabetici şi la pacienţii cu risc înalt şi foarte înalt (pacienţii cu accident vascular cerebral, infarct de miocard, insuficienţă renală, proteinurie) TA ţintă trebuie să fie sub 130/80 mm Hg.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII