11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateFumatul reduce coeficientul de inteligenţă

Fumatul reduce coeficientul de inteligenţă

Tinerii care fumează zilnic riscă să-şi reducă IQ-ul, spre deosebire de nefumători, atrage atenţia un studiu realizat de Sheba Medical Center din Israel, citat de ScienceDaily.
Studiul, realizat pe un eşantion de 20.000 de tineri, relevă că IQ-ul ar depinde direct de numărul de ţigări fumate. Cu cât fumează mai multe ţigări, cu atât fumătorul va avea un coeficient de inteligenţă mai mic.
Astfel, tinerilor care fumează cel puţin un pachet de ţigări pe zi li s-a calculat, în urma testelor, un coeficient de inteligenţă cu şapte puncte şi jumătate mai mic decât nefumătorii participanţi la cercetare.
Fumătorii între 18 şi 21 de ani au o medie a coeficientului de inteligenţă de 94 de puncte, pe când nefumătorii au un scor mediu de 101 puncte. În cazul celor care fumează două pachete pe zi, media IQ-ului coboară vertiginos spre 90. Un grad de inteligenţă diferit se observă şi în cazul fraţilor, nefumătorii având rezultate mai bune decât fumătorii. Este vorba totuşi de limite normale pentru coeficientul de inteligenţă mediu, care variază între 84 şi 116 puncte.
Coordonatorul studiului, dr. Mark Weiser, nu se grăbeşte să tragă concluzii: „Este neclar dacă fumatul duce la scăderea IQ-ului sau dacă pur şi simplu persoanele mai puţin inteligente sunt cele care se apucă de fumat“.
Totuşi, Weiser este de părere că rezultatele cercetării par să confirme o impresie existentă, cum că persoanele cu un IQ scăzut tind să ia decizii greşite în ceea ce priveşte propria sănătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII