12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateProtejează-ţi bebeluşul de tuberculoză!

Protejează-ţi bebeluşul de tuberculoză!

În lipsa vaccinului BCG din maternităţi, mamele trebuie să înveţe să-şi protejeze singure bebeluşii de tuberculoză. Specialiştii le recomandă să îi plimbe în aer liber, pentru că soarele distruge microbul tuberculozei, şi să nu-i lase să stea mai mult de o oră în încăperi închise alături de persoane străine sau suspecte de tuberculoză.

Lipsa din maternităţi a vaccinului BCG lasă fără apărare în faţa tuberculozei (TBC) nou-născuţii din familiile care au deja suferinzi de această boală. Se ştie că bacilul tuberculozei face casă bună cu sărăcia şi cu un organism slăbit. De aceea, în familiile sărace, tuberculoza prosperă, iar copilul mic se poate îmbolnăvi mult mai uşor, susţin medicii specialişti. „Pentru ca infectarea să aibă loc este suficient ca sugarul să stea timp de două-trei ore în aceeaşi încăpere cu o persoană infectată. De aceea, mama trebuie să realizeze că protecţia cea mai bună pentru copil este să nu-l lase să stea în spaţii închise în prezenţa unor persoane străine sau a unui membru de familie bolnav“, susţine dr. Cornel Miu, coordonatorul Programului Naţional de Tuberculoză în judeţul Dolj.
Potrivit dr. Miu, pentru că infectarea cu bacilul tuberculozei se realizează mult mai uşor în spaţii închise, este recomandat ca mamele să ia măsuri pentru protejarea copilului. „Plimbarea sugarului în aer liber nu este periculoasă. Dimpotrivă, soarele este cel mai bun antibiotic, radiaţiile ultraviolete distrug bacilul tuberculozei din aer. De aceea, pentru ameliorarea simptomelor, pacienţii erau trimişi la tratament în sanatorii din ţări cu climă caldă“, susţine medicul.

În multe ţări europene nu se face vaccinare BCG

Totuşi, importanţa vaccinului BCG în prevenirea tuberculozei nu trebuie exagerată, mai spun specialiştii. Sunt state din Europa (Monaco, Islanda, Cipru, Finlanda, Germania, Malta, Norvegia, Suedia, Italia, Grecia, Danemarca, Olanda, Luxembourg, Franţa, San Marino) cu număr redus de cazuri şi fără focare de tuberculoză, în care bebeluşii nu sunt vaccinaţi împotriva tuberculozei. România este însă una dintre ţările cu cea mai mare rată de îmbolnăvire, de aceea vaccinarea este obligatorie.
„Vaccinarea BCG protejează copiii mici de forme grave de tuberculoză, cum ar fi meningita tuberculoasă sau tuberculoza miliară. Asta nu înseamnă însă că nu va putea să facă tuberculoză chiar dacă este vaccinat. Un sugar a cărui mamă este bolnavă poate face tuberculoză chiar dacă este vaccinat pentru că este în contact prelungit cu aceasta. Va face însă o formă mai uşoară“, susţine dr. Cornel Miu.
Vaccinarea BCG se face în primele cinci zile de la naştere, în maternitate. Vaccinul se administrează subcutanat şi conţine un microb atenuat, care, atunci când este introdus în organism, pune în mişcare mecanismele de apărare ale acestuia, astfel încât, în momentul în care se va produce o infectare cu bacilul tuberculozei, organismul să-l poată recunoaşte şi să lupte eficient împotriva lui.
Există şi contraindicaţii. „Vaccinul nu se administrează nou-născuţilor cu o greutate mai mică de 2.500 de grame. Sugarul va primi vaccinul după ce va lua în greutate şi va ajunge la greutatea respectivă. În acest caz, administrarea vaccinului va fi făcută de medicul de familie“, mai spune medicul pneumoftiziolog.

Este bine ca vaccinarea să se facă în primele trei luni de viaţă

Vaccinarea împotriva tuberculozei se poate face la orice vârstă, însă nou-născuţii se îmbolnăvesc cel mai uşor, de aceea sunt vaccinaţi obligatoriu. Vaccinarea este bine să se facă în primele trei luni de viaţă. Mamele nu trebuie să dispere dacă bebeluşul a împlinit vârsta de trei luni şi nu a fost vaccinat. Este puţin probabil ca sugarul să se îmbolnăvească dacă în familie nu au fost cazuri de tuberculoză. Mai mult, trebuie ştiut că vaccinarea se poate face şi după trei luni, cu condiţia efectuării înainte a testului PPD de depistare a tuberculozei. Dacă testul PPD este pozitiv înseamnă că bebeluşul este infectat cu bacilul tuberculozei şi nu mai poate fi vaccinat. Testul PPD şi vaccinarea BCG se vor face la medicul de familie.
De asemenea, dacă în interval de şase luni de la vaccinare rezultatul este negativ (cicatricea postvaccinală este mai mică de 3 mm) se face revaccinarea. Vaccinarea şi revaccinarea îi asigură astfel copilului o protecţie în special la vârstă mică, atunci când formele de tuberculoză pot fi grave şi pot merge chiar până la deces.

Oportunitate

Vaccinarea nou-născuţilor împotriva tuberculozei nu se mai face în spitalele din România din luna februarie, când unicul producător, Institutul „Cantacuzino“, a trebuit să întrerupă linia de fabricaţie pentru retehnologizare. De atunci, mii de bebeluşi născuţi în maternităţi au fost trimişi acasă fără să fi fost imunizaţi împotriva tuberculozei. Ministerul Sănătăţii a anunţat zilele trecute că analizează oportunitatea cumpărării vaccinului din străinătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII