22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVârsta mamei, factor de risc în autism

Vârsta mamei, factor de risc în autism

Riscul de a avea un copil autist este influenţat de vârsta mamei şi mai puţin de cea a tatălui, susţin cercetătorii americani, potrivit voanews.com.
Cu cât o femeie este mai în vârstă atunci când rămâne însărcinată, cu atât riscul de a avea un copil care suferă de autism este mai mare, se arată într-un studiu efectuat la Universitatea California din Statele Unite.
Oamenii de ştiinţă au arătat că riscul de a avea un copil autist creşte cu 18% de fiecare dată când vârsta mamei creşte cu cinci ani. Pentru femeile în vârstă de 40 de ani, probabilitatea de a da naştere unui bebeluş suferind de autism este cu 50% mai mare, comparativ cu mamele având vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani.
Potrivit aceluiaşi studiu, o vârstă înaintată a tatălui nu este asociată cu un risc sporit de naştere a unui copil autist, cu excepţia cazului în care mama bebeluşului este mai tânără de 30 de ani. Astfel, la femeile mai tinere de 25 de ani, care au copii cu bărbaţi de peste 40 de ani, riscul ca bebeluşul lor să fie autist este de două ori mai mare comparativ cu femeile din aceeaşi categorie de vârstă, care concep copii cu bărbaţi a căror etate este de 25-29 de ani.
Pentru realizarea studiului, autorii au analizat toate registrele de stare civilă referitoare la naşterile din statul american California, în perioada 1 ianuarie 1990 – 31 decembrie 1999. Eşantionul de studiu a cuprins 4,9 milioane de naşteri, fiind identificate 12.159 cazuri de autism.
Autismul este o tulburare neurologică ce afectează dezvoltarea copilului şi capacităţile acestuia de comunicare orală şi nonverbală. Simptomele apar înainte de vârsta de trei ani, iar originea lor nu a putut fi deocamdată explicată. 1% dintre copiii care se nasc în ţările puternic industrializate suferă de autism.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII