10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateTest gratuit la cancerul de col uterin

Test gratuit la cancerul de col uterin

68 de milioane de lei s-au alocat în plus pe 2010 faţă de anul trecut de la bugetul de stat pentru finanţarea programelor naţionale de sănătate. Alte 300 de milioane de lei s-au alocat în plus pentru partea de prevenţie. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, deşi sumele alocate sunt mai mari, diferenţele se explică prin faptul că au apărut mai multe programe. „Pe programe curative, cum ar fi cancer, diabet sau nefrologie, sumele alocate sunt aceleaşi. Însă, au apărut unele modificări, cum ar fi un program de terapie intensivă a bolnavului cu insuficienţă hepatică“, a precizat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.
Cea mai importantă noutate o constituie introducerea screeningului pentru cancerul de col uterin, cu depistare activă şi vaccinare. Aceasta înseamnă că toate femeile vor avea acces gratuit la un test de depistare Papanicolau, iar tinerele care nu şi-au început viaţa sexuală vor putea, dacă nu au făcut-o în 2009, să se vaccineze gratuit în 2010 împotriva HPV, virusul răspunzător de peste 90% din cancerele de col uterin.  
Nu se ştie cum vor fi operate aceste modificări în practică pentru că ele se regăsesc deocamdată în proiectul de ordin aflat în dezbatere pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Proiectul va fi adoptat după 22 aprilie şi nu va putea intra în vigoare decât odată cu apariţia normelor de aplicare.

Unele cabinete de planificare fac gratis testul Papanicolau

În ceea ce priveşte prevenţia şi depistarea cancerului de col uterin, nu se precizează deocamdată rolul pe care cabinetele de planificare familială îl vor avea în derularea acestui program. În judeţul Dolj, sunt cabinete de planificare familială, cum ar fi cel din cadrul Spitalului de Urgenţă Craiova, unde femeile beneficiază deja de gratuitate la testul Papanicolau. „Până în 2007, când au fost retrase fondurile internaţionale, am primit materiale contraceptive – anticoncepţionale, prezervative, sterilete – pe care le-am distribuit gratuit, iar femeile puteau să facă gratis la noi testul Papanicolau. După 2007, finanţarea cabinetelor a revenit integral Ministerului Sănătăţii, care nu a mai contribuit cu bani decât pentru plata salariilor. Totuşi, am continuat să oferim servicii medicale gratuite, pentru că am rămas cu stocuri mari de pe vremea în care am avut finanţare internaţională“, a explicat dr. Doina Bănicioiu, medic specialist planificare familială la Spitalul de Urgenţă Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS