10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateFără reţete compensate sau concedii medicale

Fără reţete compensate sau concedii medicale

Toate contractele încheiate între farmacii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au expirat începând de joi. Farmaciştii, dar şi medicii de familie au menţionat că aşteaptă o decizie a instituţiei pentru a se hotărî dacă vor continua eliberarea de medicamente compensate şi gratuite sau dacă vor mai elibera concedii medicale.

Toţi furnizorii de servicii medicale îşi desfăşoară activitatea pe baza contractelor încheiate cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Având în vedere că toate contractele furnizorilor de servicii medicale au expirat pe 1 aprilie 2010, medicii de familie ameninţă că nu vor semna noile contracte cu CNAS şi nu vor mai acorda pacienţilor reţete compensate, bilete de trimitere şi concedii medicale. Vor consulta bolnavii, dar vor prescrie numai reţete simple, pe care oamenii trebuie să le cumpere. Cu alte cuvinte, vor lucra în sistem exclusiv privat, au hotărât asociaţiile medicilor. Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie şi Societatea Naţională de Medicină a Familiei au decis că medicii de familie nu vor mai semna contractele cu CNAS. „Contractele au expirat pe 31 martie, de azi (joi – n.r.) nu avem contract. Din câte am înţeles, contractul-cadru pentru 2010 este la Monitorul Oficial pentru a fi publicat, dar normele metodologice vor fi publicate fără ca noi să fi fost consultaţi. Aceste norme ne articulează drastic, motiv pentru care ne vor aduce în stare de faliment. De azi (joi – n.r.) nu dăm bilete de trimitere, nici reţete compensate, nici concedii medicale, pentru că ni se pot imputa“, a declarat Doina Mihăilă, preşedinta Patronatului Medicilor de Familie.
Potrivit medicilor de familie, în proiectul de contract-cadru pentru 2010 al CNAS au fost introduse unele prevederi care vor afecta activitatea medicilor de familie şi care le vor diminua cu aproximativ 30% veniturile. Printre prevederile care au adus nemulţumirea medicilor se numără creşterea penalizărilor cabinetelor medicale şi negarantarea valorii minime la plata per serviciu. A fost modificat, de asemenea, procentajul alocat valorii punctului „per capita“ de la 90% la 70%, ceea ce va duce la scăderea cu cel puţin 25-30% a veniturilor cabinetelor.

Doljenii nu vor primi trimiteri către specialist

Medicii de familie doljeni sunt categorici. „Începând de pe 1 aprilie suntem în afara contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate. Actul adiţional a fost prelungit doar până la 31 martie 2010. Până în prezent, nu au apărut noile norme, nu ne-a chemat nimeni să prelungim contractele, nu avem un cadru legal de funcţionare cu Casa de Sănătate. Astfel, toţi pacienţii doljeni care vor călca pragul cabinetelor de medicină de familie vor fi consultaţi, li se va lua tensiunea, însă nu vor primi trimitere către medicul specialist, nu vom elibera reţete compensate sau gratuite, nici concedii medicale sau alte servicii ce presupun decontarea ulterioară de către Casa de Sănătate“, a spus dr. Cristian Săndulescu, medic de familie, membru în Consiliul Colegiului Medicilor Dolj.

CAS Dolj dă asigurări că nu vor exista probleme

Reprezentanţii CAS Dolj sunt însă de altă părere. Aceştia consideră că doljenii nu au motive să fie îngrijoraţi. Se pot prezenta ca şi până acum la medic pentru a-i solicita reţete sau concedii medicale, iar medicul de familie are obligaţia să îi servească. „Hotărârea reglementează la articolul 131 şi modul de acordare a asistenţei medicale până la încheierea contractelor pe acest an. Contractele încheiate cu furnizorii de servicii medicale, de medicamente şi de dispozitive medicale pentru anul 2009 se prelungesc prin acte adiţionale până la încheierea noilor contracte. Condiţiile acordării asistenţei medicale în baza actului adiţional sunt cele prevăzute în actele normative în vigoare pe perioada derulării actelor adiţionale“, a precizat Daniela Gheorghe, purtător de cuvânt al CAS Dolj.
Mai mult decât atât, angajaţii CAS Dolj au precizat că au luat măsuri privind informarea furnizorilor de servicii inclusiv prin publicarea pe site-ul www.casdj.ro a hotărârii de guvern şi perfectarea actelor adiţionale la contractele de furnizare servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale pentru luna aprilie. „Pentru toate domeniile de asistenţă medicală, eventualele diferenţe rezultate ca urmare a negocierii contractelor pentru anul 2010 şi prevederile cuprinse în actele adiţionale corespunzătoare lunii aprilie 2010 se vor regulariza“, a adăugat Daniela Gheorghe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII