21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateReumatismul care atacă inima

Reumatismul care atacă inima

Reumatismul este un termen care include un mare număr de boli ce au în comun simptomul cardinal al durerii la nivelul aparatului locomotor – îndeosebi la nivelul articulaţiilor. Între numeroasele forme de reumatism, un loc aparte îl ocupă reumatismul articular acut, numit şi reumatism poststreptococic sau boala Bouillaud-Sokolsky. Aceasta este o afecţiune inflamatorie a ţesutului conjunctiv care afectează în mod tipic articulaţiile, inima, sistemul nervos central şi ţesutul subcutanat.
Reumatismul articular acut este o complicaţie tardivă a unei infecţii faringiene cu streptococ beta-hemolitic de grup A – microb care produce în mod frecvent faringite la copii şi adolescenţi şi care se găseşte în proporţie variabilă chiar şi în faringele indivizilor sănătoşi. Vârsta tipică de apariţie a reumatismului articular acut este între 5 şi 15 ani, iar mecanismul de declanşare a bolii este imunologic.
Doar o mică parte (sub 3%) dintre pacienţii care au suferit o faringită cu streptococ beta-hemolitic de grup A vor face reumatism articular acut, astfel încât, deşi faringitele amintite sunt comune la vârsta copilăriei şi adolescenţei, incidenţa reumatismului poststreptococic este mai mică de 1% – mai crescută în ţările subdezvoltate, dar foarte scăzută în ţările dezvoltate economic. Boala apare predominant în zonele cu climă temperată, mai ales iarna şi primăvara, în mediile sociale sărace, la copii care au condiţii insalubre de viaţă şi în cazuri de aglomeraţii umane: cămine de copii, cămine de nefamilişti, familii numeroase etc.
Deşi reumatismul poststreptococic este considerat o boală reumatismală, a cărei cea mai zgomotoasă simptomatologie o reprezintă afectarea articulară, manifestarea clinică cea mai importantă este atingerea inimii – reumatismul articular acut este cea mai frecventă cauză a bolilor cardiace dobândite la copii şi adulţii tineri. Boala poate afecta toate cele trei componente ale inimii: pericardul (ţesutul care înconjoară inima), miocardul (muşchiul inimii) şi endocardul (stratul de celule care tapetează miocardul pe interior şi valvele cardiace). Dacă în faza acută a bolii manifestarea cea mai de temut este miocardita (inflamaţia miocardului), importanţa majoră a reumatismului articular acut constă în posibila afectare a valvelor cardiace; astfel, leziunile valvulare minore provocate de inflamaţia reumatismală se pot agrava progresiv de-a lungul anilor, conducând la grave disfuncţii ale acestora.
Reumatismul poststreptococic poate conduce fie la stenoză, fie la insuficienţa unei valve cardiace: stenoza valvulară reprezintă deschiderea incompletă a unei valve, astfel încât sângele trece prin acea valvă cu dificultate şi efort suplimentar din partea inimii; insuficienţa valvulară înseamnă că o valvă nu se mai închide complet şi sângele va trece prin aceasta în sens opus curgerii sale normale. Din cauza presiunii mai ridicate la care funcţionează, valvele mitrală şi aortică sunt mai frecvent şi mai grav afectate decât celelalte două – tricuspidă şi pulmonară.
Atât stenozele, cât şi insuficienţele valvulare pot provoca, atunci când sunt severe, suprasolicitarea miocardului, conducând cu timpul la mărirea cavităţilor inimii şi afectarea consecutivă şi a celorlalte valve cardiace. Atunci când enorma capacitate de adaptare a inimii este depăşită, se instalează insuficienţa cardiacă – sindrom descris într-unul din articolele anterioare şi supranumit „cancerul bolilor cardiace“ din cauza prognosticului sumbru şi mortalităţii ridicate.
În articolul următor al rubricii permanente dedicate bolilor cardiovasculare vor fi prezentate informaţii referitoare la profilaxia, diagnosticul, tratamentul şi prevenirea complicaţiilor reumatismului articular acut.

Dr. Ovidiu VÎLCEANU, medic specialist cardiolog

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII