5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateFactorii de risc cardiovascular

Factorii de risc cardiovascular

Supranumite pe drept cuvânt „inamicul public numărul 1“, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces atât în ţările dezvoltate economic, cât şi în cele în curs de dezvoltare, cum este şi cazul României: aproximativ jumătate dintre locuitorii acestor ţări vor muri din cauza unor astfel de afecţiuni. Majoritatea acestor boli o constituie cele cauzate de ateroscleroză (depunerea de colesterol pe pereţii interiori ai arterelor): cardiopatia ischemică şi celelalte afecţiuni vasculare înrudite: accidentul vascular cerebral, arteriopatia aterosclerotică periferică, bolile aortei ori afectarea de cauză ischemică a oricărui alt organ (ochi, rinichi, mezenter etc).
Pentru a putea lua măsurile oportune de prevenire şi cambatere a bolilor cardiovasculare enumerate, cercetătorii din întreaga lume depun eforturi pentru a identifica în mod corect cauza apariţiei aterosclerozei. Concluzia la care aceştia au ajuns în prezent este că nu există o cauză unică de declanşare a procesului aterosclerotic, ci mai degrabă un set de factori care ar putea fi incriminaţi pentru apariţia şi agravarea aterosclerozei. Aceşti factori au primit titulatura de „factori de risc cardiovascular“ tocmai pentru a sublinia că prezenţa lor conferă persoanei care le întruneşte un risc crescut de a se îmbolnăvi de inimă: cu cât un individ a acumulat mai mulţi astfel de factori de risc, cu atât probabilitatea de apariţie a unei boli cardiovasculare va fi mai mare.
Factorii de risc cardiovascular cei mai importanţi sunt: fumatul, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, creşterea colesterolului, obezitatea, predispoziţia ereditară (dacă părinţii au suferit de boli cardiovasculare la vârste tinere), stresul, sedentarismul, abuzul de alcool (nu şi consumul moderat de alcool!) şi mâncarea nesănătoasă – bogată în grăsimi şi dulciuri, sărată şi lipsită de legume şi fructe. Asupra celor mai mulţi dintre aceşti factori de risc putem şi trebuie să intervenim pentru a reduce riscul apariţiei cardiopatiei ischemice şi a celorlalte boli vasculare înrudite.
În ultimii ani au fost identificate o serie de alte noi condiţii asociate cu o probabilitate crescută de apariţie a unei boli cardiace, numite „factori moderni de risc cardiovascular“, dintre care o mai mare importanţă o are creşterea concentraţiei sanguine a următoarelor substanţe: proteina C reactivă, lipoproteina (a), homocisteina, fibrinogenul, inhibitorul activării plasminogenului etc.
Faptul că există cazuri de persoane care suferă de boli cardiovasculare la vârste tinere, fără a întruni nici un factor de risc dintre cei cunoscuţi, ne arată că încă nu au fost descoperiţi toţi factorii de risc cardiovascular. Aceasta înseamnă că trebuie întreprinse în continuare cercetări pentru a afla care sunt acele condiţii neidentificate încă şi care predispun la apariţia bolilor cardiovasculare – pentru a putea astfel întregi lista factorilor de risc cardiovascular.
Pe de altă parte, trebuie subliniat că simpla prezenţă a mai multor factori de risc cardiovascular nu înseamnă neapărat că acea persoană va suferi cu siguranţă de o boală cardiacă, ci doar că are riscul crescut de a se îmbolnăvi de inimă – risc care, din păcate, de cele mai multe ori va conduce, mai devreme sau mai târziu, la apariţia unei boli cardiovasculare.

Dr. Ovidiu VÎLCEANU, medic specialist cardiolog

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII