21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePlante medicinale pentru premenopauză

Plante medicinale pentru premenopauză

Bufeurile, starea de nervozitate, senzaţia de balonare şi durerile de cap pot fi ameliorate cu tratamente naturiste.

Perioada dinaintea instalării menopauzei este ingrată pentru orice femeie. Variaţiile nivelului de hormoni (estrogen şi progesteron) şi ciclul menstrual imprevizibil dau tot felul de simptome foarte greu de suportat (dureri de cap, bufeuri), cu atât mai mult cu cât se succed zi şi noapte. În plus, pereţii vaginului devin mai subţiri şi mai uscaţi, făcând actul sexual mai puţin plăcut. Disconfortul se simte şi la nivel psihic. Femeile sunt mai sensibile, devin irascibile şi pot fi predispuse la depresie. Terapia de substituţie hormonală ameliorează multe dintre simptome şi ajută oasele să se menţină puternice, dar are şi efecte secundare, cum ar fi: balonare, sâni sensibili, depresie şi sângerări vaginale sau, mai rău, variaţiile hormonale cresc riscul producerii cheagurilor de sânge şi cancerului uterin, de sân sau ovarian. Pentru a face suportabilă această perioadă, unele femei recurg la modificarea dietei, exerciţii fizice şi de relaxare sau apelează la tratamente naturiste.

Dietă cu legume şi fructe

Alimentaţia este foarte importantă pentru ameliorarea simptomelor care apar în perioada premenopauzei. Studiile au arătat că femeile japoneze, mari consumatoare de soia şi legume, şi mai puţin de carne, par să aibă o perioadă de tranziţie spre menopauză mai uşoară decât femeile americane, de exemplu, şi un risc mai scăzut de cancer de sân. Soia şi alte legume conţin isoflavone, fitoestrogeni care se comportă asemănător estrogenilor produşi de organism, contribuind la reducerea bufeurilor. O jumătate de ceaşcă de boabe de soia conţine între 50 şi 80 de miligrame de isoflavone. Alte surse importante de fitoestrogeni sunt trifoiul roşu, lucerna, hameiul, lemnul dulce, seminţele de susan şi de floarea-soarelui, hrişca, meiul şi alte cereale integrale.

Stresul şi sănătatea femeii

Stresul foarte mare are efecte asupra nivelului de cortizon din suprarenale şi asupra hormonului prolactină din glanda pituitară. Prolactina stimulează producţia de lapte la femeile care alăptează, dar când nivelul acestui hormon este mare, inhibă ovulaţia şi cauzează menstruaţie neregulată, scăderea libidoului, depresie şi comportament ostil.
În general, stresul cronic creşte riscul bolilor cardiovasculare, problemelor de memorie, disfuncţiilor aparatului reproductiv, osteoporozei şi scăderea imunităţii. Sexul şi fertilitatea sunt la rândul lor influenţate, cu atât mai mult în perioada de premenopauză. Pentru destresare, este necesar să renunţăm la un anumit stil de viaţă care implică lipsa relaţiilor sociale, o relaţie conflictuală cu partenerul de viaţă, cura de slăbire, somnul insuficient şi lipsa exerciţiilor fizice.

Tratamente naturiste

Plantele medicinale pot fi folosite ca adjuvant în această perioadă. Unele, cum ar fi gura lupului, lavanda, valeriana, floarea pasiunii, păducelul şi coada şoricelului ajută la reglarea tensiunii arteriale.
O plantă foarte bună pentru femei este Cimicifuga (Actaea racemosa), cunoscută şi sub denumirea de Black Cohosh. Majoritatea cercetărilor despre Cimicifuga se referă la proprietăţile extractului isopropanolic din această plantă care se foloseşte pentru înlocuirea tratamentului de substituţie hormonală. Ultimele studii în acest sens, efectuate în Germania, în 2003, pe femei cu vârste între 40 şi 60 de ani, care au fost tratate cu extract de Cimicifuga, au arătat că planta controlează simptomele asemenea estrogenilor, dar nu creşte riscul de apariţie a cancerului uterin, aşa cum fac estrogenii. Studiile au fost confirmate şi de Societatea Americană de Menopauză, care recomandă folosirea pentru tratament a extractului de Cimicifuga. Din păcate, planta nu creşte în România, însă extractul se comercializează în magazinele de produse naturiste.

Ceaiuri
Pentru stările de nervozitate pot fi folosite ceaiurile de creţişoară sau talpa-gâştei, iar depresia şi anxietatea pot fi tratate cu tinctură de sunătoare. De asemenea, coada şoricelului este de mare ajutor femeilor pentru ameliorarea simptomelor digestive: balonări, diaree. Proprietăţile antiinflamatorii ale acestei plante o recomandă însă cel mai mult pentru tratamentul afecţiunilor ginecologice. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS