22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateFumatul afectează dantura

Fumatul afectează dantura

Fumătorii sunt de patru ori mai expuşi bolilor parodontale, se arată într-un studiu publicat în Jurnalul American de Periodontologie şi citat de HelthNews.com. Boala care duce la pierderea dinţilor avansează mult mai repede la fumătorii înrăiţi, după cum susţin cercetătorii americani. „Persoanele care fumează mai puţin de zece ţigări pe zi sunt de trei ori mai expuse riscului de periodontită decât nefumătorii. Riscul este aproape dublu în cazul celor care fumează mai mult de un pachet şi jumătate pe zi“, susţine coordonatorul studiului, dr. Scott Tomar, de la Centrul de Prevenire şi Control al Bolilor din Atlanta.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, oamenii de ştiinţă au analizat datele obţinute pe 13.650 de subiecţi trecuţi de 18 ani.
Aceleaşi efecte dăunătoare asupra sănătăţii dinţilor le are şi fumatul pipei sau al trabucului. Un studiu pe 705 persoane cu vârste cuprinse între 21 şi 92 de ani a arătat că 17,6% dintre fumătorii de trabuc sau foştii fumători au avut forme moderate şi severe de periodontită (patru dinţi lipsă, în medie), aproape de trei ori mai mult decât nefumătorii. Fumatul afectează şi mecanismele de apărare ale organismului, făcându-i pe fumători mai susceptibili la infecţii dentare. Fumatul provoacă miros fetid al respiraţiei şi dinţi galbeni.
Cercetătorii au mai spus că pentru persoanele care aleg să renunţe la ţigări, periajul frecvent şi folosirea aţei dentare pot reduce nevoia de a fuma.
Fumatul s-a dovedit că măreşte riscul de boli cardiace, accidente cerebrale, boli respiratorii, complicaţii ale diabetului şi naştere prematură. Pe lângă toate acestea, fumatul este o cauză majoră de apariţie a cariei dentare şi a pierderii dinţilor.
Vestea bună este că renunţarea la fumat în cazul categoriilor menţionate şterge treptat efectele nocive pe care consumul de tutun le-a avut asupra sănătăţii dinţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS