21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSă slăbim sănătos!

Să slăbim sănătos!

Cum ne putem menţine o greutate normală fără să ne înfometăm? Răspunsul este simplu: cu mâncare variată, dar care conţine puţine calorii!
Să nu uităm cel mai important lucru: chiar dacă numărul de calorii este redus, dieta trebuie să fie completă, să cuprindă toate principiile alimentare. Este necesar să-i furnizăm organismului câte puţin din toate. Astfel, un meniu echilibrat va conţine aproximativ 30% grăsimi, 40% proteine animale şi vegetale şi 30% carbohidraţi.

Dieta

Regula de bază pentru a reuşi să scăpam de kilogramele nedorite este o dietă echilibrată, diminuată treptat cantitativ şi adaptată în funcţie de vârstă, sex, activitate.
Această dietă echilibrată trebuie să fie însoţită şi de obiceiuri sănătoase de a lua masa. Este bine să mâncăm puţin şi des, adică trei mese principale pe zi şi două gustări compuse din fructe şi/sau legume proaspete. Reţineţi că, dacă săriţi peste mese, organismul îşi face stocuri de grăsime. Pentru a scăpa de kilogramele în plus, foarte importantă este eşalonarea alimentelor în cursul zilei. Astfel, fructele se consumă între mese. La fel de sănătos este obiceiul de a mânca salată de crudităţi cu o jumătate de oră înainte de masă, şi nu alături de friptură. Aceasta deoarece, în loc să fie asimilate, legumele intră în fermentaţie şi apar balonările.
 
Fructele
 
Dieta bogată în fructe şi legume proaspete este cu atât mai importantă în sezonul rece, cu cât avem nevoie să ne ajutăm sistemul imunitar natural de apărare să facă faţă agenţilor infecţioşi: viruşi, microbi, bacterii, fungi! Şi nu este prea greu, atâta vreme cât avem la dispoziţie citricele, care se găsesc din belşug în această perioadă. Pe lângă faptul că sunt foarte gustoase, portocalele, mandarinele, grepfrutul, kiwi ne revigorează şi, datorită conţinutului bogat în vitamina C, ne ajută să trecem mai uşor peste infecţii. Este bine ca la masa de dimineaţă să consumaţi un fruct proaspăt sau un suc natural din fructe. Sucurile de citrice, de măr cu morcov şi chiar cu ţelină sunt delicioase. Atât la copii, cât şi la adulţi, gustarea de la orele 10.00 şi 16.00 este bine să se compună din fructe.
 
Fibrele
 
Fibrele care sunt conţinute doar în fructe şi legume sunt o adevărată pompă care curăţă organismul de toxine. De aceea, vegetalele nu ne ajută doar în lupta cu grăsimea, dar ne şi protejează de bolile civilizaţiei. Varza, roşiile, morcovii şi broccoli sunt „arme“ anticancer. Este dovedit prin studii că persoanele care preferă dieta vegetariană trăiesc mai mult, mai bine, foarte puţine suferă de boli cardiovasculare, diabet sau cancer. Fibrele din vegetale interferă cu metabolismul grăsimilor şi scad nivelul colesterolului în sânge. Dacă scade colesterolul, scade şi riscul de afecţiuni cardiovasculare şi obezitate. În acest fel este redus riscul de cancer, ştiut fiind că obezii sunt predispuşi de două ori mai mult la cancer decât persoanele cu greutate normală.

Renunţaţi la ascensor  
Să nu uitaţi că mişcarea este, alături de alimentaţie, a doua lege de bază pentru a învinge în lupta cu kilogramele. Din acest motiv vă sugerăm să nu vă deplasaţi cu mijloacele de transport în comun sau cu autoturismul măcar una-două zile pe săptămână, să renunţaţi la ascensor şi din când în când să faceţi o plimbare seara. Sunt activităţi uşoare, la îndemâna oricui. Avem nevoie doar de puţină voinţă! 

Dr. Mariana PĂSĂRESCU, Compartimentul Promovarea Sănătăţii, DSP Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII