12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePlante pentru mărirea apetitului

Plante pentru mărirea apetitului

Pierderea poftei de mâncare poate fi cauzată de probleme de sănătate, cum ar fi infecţiile cronice, bolile incurabile, depresia sau, pur şi simplu, poate fi un efect secundar al medicamentelor. Stilul de viaţă poate fi, la rândul său, generator de tot felul de probleme, inclusiv lipsa poftei de mâncare. Stresul, sedentarismul, fumatul, mâncatul pe apucate fără respectarea orelor de masă pot să contribuie, de asemenea, semnificativ la pierderea apetitului.
Uneori, pofta de mâncare poate să revină după o cură cu vitamine şi minerale sau cu ajutorul plantelor medicinale care stimulează digestia. Iată câteva plante medicinale şi aromate care ajută la recăpătarea poftei de mâncare.
1. Rădăcina de genţiană este, poate, cea mai bună alegere. Principiile amare care se regăsesc în această plantă stimulează glandele salivare şi producerea sucurilor digestive.
2. Ţintaura este una dintre plantele medicinale cu cele mai puternice proprietăţi detoxifiante. Din florile acestei plante se prepară o infuzie (o linguriţă de flori la o cană de apă) care, dacă este administrată înaintea meselor principale, măreşte activitatea vezicii biliare.
3. Coada-şoricelului este recomandată îndeosebi ca adjuvant în afecţiuni ale sistemului digestiv, cum ar fi gastritele sau enterocolitele, dar, în acelaşi timp, poate calma colicile intestinale şi creşte pofta de mâncare.
4. Păpădia este bogată în vitaminele A, B, C, D şi minerale cum ar fi fierul, potasiul şi zincul. Frunzele şi rădăcina sunt folosite pentru tratarea unor probleme ale ficatului, dezintoxicare şi stimularea apetitului. Se recomandă administrarea sub formă de ceai (obţinut din 1-2 linguriţe de frunze uscate), de trei ori pe zi, sau sub formă de decoct (din 1-2 linguriţe de rădăcină mărunţită, fiartă timp de zece minute, în 250 ml de apă).
5. Măghiranul conţine vitaminele A, D şi uleiuri volatile care stimulează digestia, ajută la eliminarea gazelor, calmează colicile digestive şi creşte pofta de mâncare.
6. Anasonul stimulează secreţia salivară şi a sucurilor gastrice. Pentru probleme digestive şi creşterea apetitului se folosesc seminţele acestei plante sub formă de ceai.
7. Plantele aromatice cum ar fi busuiocul, coriandrul, chimenul, dafinul stimulează, de asemenea, digestia şi contribuie la calmarea unor probleme digestive: meteorism abdominal, aerofagie, balonări, colici.
Şi anumite afecţiuni ale ficatului pot să determine pierderea apetitului. De aceea, plante cum ar fi armurariul şi brusturele pot ajuta la îmbunătăţirea activităţii ficatului şi la recăpătarea poftei de mâncare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII