12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCătina de gard, izvor de sănătate

Cătina de gard, izvor de sănătate

Conţine de şase ori mai mulţi aminoacizi decât polenul, mai mult beta caroten decât morcovul şi de 500 de ori mai multă vitamina C decât portocalele.

Cătina de gard (Lycium vulgare) are origini nu prea clare. Planta creşte însă în mod spontan, în arealul cuprins între Europa de sud-est şi Asia de sud-vest. De la ea sunt folosite în scopuri medicinale fructele, frunzele şi mai puţin rădăcina. Fructele trebuie culese când sunt foarte bine coapte, la începutul iernii, şi se folosesc proaspete sau se păstrează uscate, pentru a putea fi utilizate mai târziu. O singură plantă poate să producă din al doilea an de la sădire până la un kilogram de fructe.

Simbol al longevităţii

Fructele sunt administrate intern pentru tratamentul hipertensiunii, diabetului, vederii slabe, pentru vertigo, lumbago, impotenţă şi tulburări la menopauză. Sunt utile în prevenirea şi tratamentul unor boli degenerative ale ochilor, cum ar fi retinopatia sau cataracta. Un decoct dulce obţinut din fructe este folosit pentru scăderea presiunii sângelui şi a nivelului de colesterol. Acţionează în special asupra ficatului şi rinichilor.
Rădăcina conţine principii amare şi substanţe cu proprietăţi antibacteriene care controlează tusea şi scad febra, presiunea sângelui şi nivelul colesterolului în sânge. Se administrează intern şi în tratamentul febrei, al hemoragiilor interne, sângerărilor nazale, tuberculozei, tusei, astmului etc. Extern, se recomandă pentru tratamentul pruritului. Pentru a profita de proprietăţile tonifiante ale cătinei de gard se poate prepara un ceai din frunzele acestei plante. Fructele plantelor din această familie conţin compuşi bioactivi. Este, de asemenea, o sursă bună de acizi graşi esenţiali.
Planta se foloseşte de secole în scopuri medicinale, îndeosebi pentru proprietăţile tonice şi pentru tratarea unor boli de piele eruptive şi a diabetului.
Se crede, de asemenea, că este un fruct capabil să reducă incidenţa cancerului, dar şi să prelungească viaţa. Locuitorii din Tibet depăşesc frecvent vârsta de 100 de ani, iar unul dintre motive ar putea fi faptul că ei consumă foarte mult aceste fructe. Cătina de gard este cea mai concentrată în subsanţe nutritive dintre toate plantele de pe pământ. Printre altele, conţine 19 aminoacizi (de şase ori mai mult decât polenul), 21 de minerale, mai mult beta caroten decât morcovul şi de 500 de ori mai multă vitamina C decât portocalele. Conţine, de asemenea, vitaminele B1, B6 şi E.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS