10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSănătatea ficatului, esenţială pentru corp

Sănătatea ficatului, esenţială pentru corp

Iată, metaforic, care sunt funcţiile pe care ficatul le îndeplineşte în organism: „Gară de triaj“, „Centru distribuitor“, „Combinat chimic“, „Centru antiotrăvuri“.
Prin urmare, este bine să-l protejăm cu deosebită grijă şi să reţinem câteva reguli importante, care, dacă vor fi cu adevărat respectate, vor menţine ficatul într-o formă excelentă tot timpul:
1. Nu vom agresa niciodată ficatul cu alcool sau tutun;
2. Nu vom obosi niciodată ficatul printr-o alimentaţie plină de deşeuri şi toxine;
3. Vom evita să ne otrăvim ficatul lipsindu-l de alimentele bogate în celuloză, care ajută la evacuarea deşeurilor;
4. Vom întări puterea de apărare a ficatului evitând sau consumând mai puţine alimente acide (sare de bucătărie, drojdie de bere, zahăr, cacao, oţet, brânză, îngheţată, carne de vită, orz, nuci) şi azotate (carne, ouă);
5. Vom evita intoxicarea ficatului cu alimente denaturate sau prin abuz de medicamente chimice, de sinteză;
6. Nu vom surmena ficatul prin exces de hrană, gânduri şi emoţii negative;
7. Nu vom supune ficatul unor eforturi suplimentare, consumând alimente greu digerabile;
8. Nu vom supune ficatul unei circulaţii sanguine deficitare, care nu-l hrăneşte suficient cu sânge proaspăt;
9. Nu vom sufoca niciodată ficatul, privându-l de oxigen;
10. Vom evita congestia ficatului printr-o dietă hidrică insuficientă, care nu i-ar permite să respire şi să se odihnească normal.
Există şi plante medicinale care ajută la regenerarea şi detoxifierea ficatului.
Rostopasca are efect tonic şi regenerator, stimulează secreţia biliară şi favorizează eliminarea bilei. Anghinarea conţine o substanţă care are efect hepatoprotector, protejând ficatul împotriva substanţelor toxice din coloranţii şi conservanţii din alimente. Anghinarea este eficientă în prevenirea cirozei şi ca adjuvant în tratarea hepatitelor.
Gălbenelele conţin numeroase substanţe cu efecte antiinflamatorii, coleretice, de mărire a secreţiei biliare şi cicatrizante prin stimularea circulaţiei sângelui la nivelul ţesuturilor. Gălbenelele se folosesc, de obicei, în amestec cu sunătoare, în proporţii egale.
Armurariul are calităţi diuretice şi calmează durerile de cap provocate de afecţiunile biliare. Păpădia conţine substanţe care protejează ficatul şi ajută la reglarea tranzitului intestinal, brusturele uşurează digestia, iar socul favorizează eliminarea toxinelor din corp.

Material realizat în colaborare cu dr. Mariana PĂSĂRESCU, Biroul Promovarea Sănătăţii, DSP Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS