15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateTest pentru aprecierea riscului de osteoporoză

Test pentru aprecierea riscului de osteoporoză

Completarea acestei liste vă poate ajuta să stabiliţi dacă este nevoie să vă consultaţi medicul pentru realizarea unor teste suplimentare şi, în mod particular, pentru măsurarea densităţii osoase. Răspundeţi cu da sau nu. Trebuie să ştiţi însă că doar medicul poate efectua analizele necesare pentru a stabili dacă aveţi osteoporoză.

1. A avut unul dintre părinţii dumneavoastră o fractură de şold după o cădere sau un traumatism minor?
2. Aţi avut vreo fractură după o cădere sau un traumatism?
3. Menopauza s-a instalat înaintea vârstei de 45 de ani?
4. Aţi urmat tratamente cortizonice (prednison) mai mult de şase luni?
5. Aţi scăzut în înălţime mai mult de 5 cm?
6. V-a lipsit menstruaţia timp de 12 luni sau mai mult (în afara gravidităţii sau a menopauzei)?
7. Consumaţi băuturi alcoolice în mod regulat?
8. Suferiţi frecvent de diaree (cauzată de probleme precum boala celiacă sau Crohn)?
Dacă aţi răspuns cu „da“ la oricare dintre aceste întrebări, sunteţi supuşi riscului de osteoporoză şi vă recomandăm să consultaţi medicul, care vă va informa ce analize vă sunt necesare. Vestea bună este că osteoporoza poate fi diagnosticată relativ uşor şi poate fi tratată. Sfătuiţi-vă cu medicul ce modificări puteţi aduce în stilul dumneavoastră de viaţă pentru a reduce din timp riscul de osteoporoză.
Dacă nu este depistată din timp, boala evoluează, fără semne clinice. Primele semne se manifestă abia după apariţia complicaţiilor: fracturi (cele mai frecvente la încheietura mâinii, vertebre, şold) asociate cu dureri cronice, deformări şi anchilozări.
Osteoporoza a fost mult timp considerată ca o stare normală a vârstnicilor, neacordându-i-se atenţie. Dezvoltarea cunoştinţelor medicale arată că osteoporoza nu este specifică numai generaţiei a treia, ea apare şi la vârste mai mici.

Asociaţia pentru Prevenirea Osteoporozei din România

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS