16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRemedii tradiţionale pentru slăbit

Remedii tradiţionale pentru slăbit

Vă puteţi cizela silueta şi păstra sănătatea urmând câteva pilde de înţelepciune transmise de generaţii întregi în lumea întreagă. Acestea se referă la alimentaţie, dar şi la modul de viaţă per ansamblu.

Legumele şi fructele sunt ideale pentru cei care doresc să slăbească, deoarece pot fi consumate fără restricţii. Singura regulă este să lăsaţi să treacă cel puţin patru ore de la masa precedentă, pentru ca digestia să se efectueze complet.

Elixirul vieţii

Ghee (se pronunţă gie) este un elixir al vieţii în medicina ayurvedică. Este făcut din unt topit astfel: topiţi o bucată de unt proaspăt, nesărat, şi lăsaţi-o să fiarbă lent 15 minute. Apoi, cât este fierbinte şi lichid, strecuraţi-l printr-un tifon într-un vas de ceramică ori de sticlă pentru a obţine grăsime pură. Folosiţi-o în mod obişnuit ca pe orice grăsime pentru gătit. Se poate bea ca atare, călduţ, două linguri, pentru dezintoxicare.

Mâncare caldă

Micul dejun trebuie să fie frugal pentru a nu îngreuna forţele digestive, lente încă la orele dimineţii. Ele devin active abia la prânz.
După cină, pe care trebuie să o luaţi la ora 18.00, nu trebuie să mai mâncaţi nimic, pentru că noaptea digestia este foarte lentă.
Altă regulă este ca toate prânzurile să fie calde, mâncărurile să fie proaspăt pregătite, din ingrediente neconservate.

Elixirul pentru slăbit

Fiecare om trebuie să bea doi litri de apă pe zi, indiferent că este vorba de apă de la chiuvetă, apă plată sau ceai de plante cu o felie de lămâie. Lichidele se vor bea la temperatura camerei, nu reci, pentru a nu bloca digestia. Rezultatele acestui blocaj sunt migrenele, indigestia sau vărsăturile.
Mai trebuie să ştiţi că apa fierbinte acţionează ca un medicament. Cel mai bine ar fi să umpleţi un termos cu apă clocotită şi să beţi din ea şase-opt pahare pe zi, cât de fierbinte puteţi. Apa caldă reglează metabolismul, elimină otrăvurile şi, mai ales, dizolvă kilogramele.

Alimente obligatorii

Iată o listă cu alimentele care nu trebuie să lipsească din nici o bucătărie: unt, ardei, roşii, praz, mere, pere, morcovi, ridichi, spanac, sparanghel, pătrunjel, mărar, ceapă, usturoi, varză, iaurt. Mirodeniile sunt, de asemenea, foarte importante. Piperul, paprica, anasonul, chimenul, măghiranul, rozmarinul, menta, salvia, scorţişoara, cuişoarele, enibaharul sunt doar câteva exemple. Pâinea graham sau de secară, fulgii de porumb, mălai, linte, grâu, ovăz sau orz trebuie să înlocuiască pâinea albă. La acestea se adaugă fructe uscate – prune, caise mere – ulei de floarea-soarelui şi ulei de măsline, miez de nucă, seminţe de dovleac şi de floarea-soarelui.
 
Elixirul sănătăţii
     
Dacă vă aflaţi în căutarea elixirului sănătăţii trebuie să mai ştiţi unele lucruri. A mânca puţin este unul dintre factorii care întârzie îmbătrânirea.
Sportul în exces nu întinereşte; sunt ideale însă activităţile sportive cu măsură care ard celulele grase, întăresc musculatura, irigă creierul. Începeţi prin a face sport zilnic, 5 minute, crescând treptat până ajungeţi la 20 de minute! Astfel veţi fi cu un „pas“ mai tânăr.
Şi ca să nu vă epuizaţi fizic, trebuie să ştiţi că, atunci când faceţi sport, cel mai bun indice de orientare este pulsul care nu trebuie să fie mai mare decât 180 minus vârsta dumneavoastră!

Relaxarea
 
Învăţaţi să vă răsfăţaţi folosind uleiuri esenţiale de măghiran (linişteşte), busuioc (alungă gândurile negre), flori de portocal (relaxează). Nu neglijaţi băile relaxante cu uleiuri esenţiale de levănţică (calmează pulsiunile agresive şi favorizează somnul), esenţă de brad (încarcă glandele suprarenale şi destinde nervii). Se pot încerca şi băi calde la picioare cu salvie, infuzie de sunătoare pentru tenul ridat, decoct de tei pentru cearcăne şi comprese fierbinţi primăvara cu apă de ploaie.

Dr. Mariana Păsărescu, consilier superior Direcţia de Sănătate Publică Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII