7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCeapa protejează de infecţii

Ceapa protejează de infecţii

Ceapa (Allium Cepa) este o sursă majoră de fenoli şi flavoinoide, fitonutrienţi care protejează organismul împotriva infecţiilor, bolilor cardiovasculare şi cancerului.

Un studiu publicat în Jurnalul de Agricultură şi Chimie Alimentară din SUA a arătat că modul în care este preparată ceapa poate influenţa proprietăţile antioxidante şi anticancerigene pe care anumite substanţe din compoziţia acestei legume le au asupra organismului.
Ceapa conţine fenoli, flavoinoide, sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier şi cantităţi mici de vitamine A, B1, B2 şi C. Medicina naturistă vă poate ajuta să folosiţi la maximum calităţile cepei, astfel încât substanţele active să nu fie distruse. Cea mai bună este ceapa crudă; se mai foloseşte şi ceapă fiartă, însă, atenţie, nu trebuie lăsată prea mult pe foc.

 Proprietăţi terapeutice

Ceapa se administrează intern ca energizant. Este, de asemenea, folositoare în tratarea edemelor, cirozei, pleureziei şi are proprietăţi antiseptice.
Pe cale externă se foloseşte ca remediu activ în stomatite şi afte, având un efect deosebit de puternic asupra infecţiei stafilococice. Iată în continuare câteva recomandări de folosire:

1. Exces de acid uric. Striviţi o ceapă până când obţineţi o pastă. Adăugaţi o jumătate de litru de apă caldă şi lăsaţi compoziţia să stea peste noapte. Dimineaţa, filtraţi şi beţi o ceaşcă din acest produs, amestecat cu puţină zeamă de lămâie şi îndulcit cu lămâie.

2. Abcese, furuncule: Aplicaţi pe părţile umflate bucăţi coapte de ceapă şi ţineţi apăsat 15 minute. Repetaţi de cinci ori pe zi.

3. Arsuri: Pentru arsuri uşoare, aplicaţi pe rană bucăţi de ceapă strivite şi amestecate cu un vârf de cuţit de sare.

4. Diabet: Curele regulate cu ceapă sunt recomandate pentru pancreas. Se foloseşte coaptă sau crudă, de trei ori pe zi, în timpul meselor principale, timp de o săptămână. Repetaţi cura la fiecare trei luni.

5. Diaree: Fierbeţi 200 de grame de foi de ceapă timp de zece minute, într-un litru de apă. Consumaţi jumătate de litru pe zi.

6. Edeme: Treceţi prin sită 300 de grame de ceapă crudă, apoi amestecaţi-o cu 400 de grame de miere şi 600 de grame de vin alb. Amestecaţi şi luaţi două-patru linguri pline în fiecare zi.

7. Hemoroizi: Se taie o ceapă în două, se spală, apoi se pune cu partea tăiată pe zona dureroasă.

8. Răceală, bronşită: Fierbeţi trei cepe mijlocii timp de 8-10 minute, într-o jumătate de litru de apă. Filtraţi şi îndulciţi cu miere, beţi o jumătate de ceaşcă pe zi.

9. Pistrui: Masaţi faţa cu oţet de mere în care a stat la macerat, timp de patru zile, o ceapă zdrobită. În loc de oţet de mere se poate folosi apă fierbinte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU