10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateToxiinfecţiile alimentare şi prevenirea lor

Toxiinfecţiile alimentare şi prevenirea lor

În timpul verii, creşte şi riscul îmbolnăvirilor cauzate de consumul alimentelor contaminate cu agenţi microbieni. Aceştia generează o serie de simptome digestive ca greaţă, vărsături, diaree, stare generală alterată, febră, care de cele mai multe ori necesită spitalizare.
 
Există multe modalităţi de contaminare a alimentelor, de la producţia lor până la prelucrarea culinară şi servirea lor. De aceea, consumatorii trebuie să fie atenţi din momentul procurării până în momentul servirii mesei.
Este foarte important ca alimentele să fie proaspete, procurate din locuri sigure, supuse controlului igienico-sanitar, etichetele trebuie citite cu atenţie, verificând atât termenul de valabilitate, cât şi informaţiile despre compoziţia lor.
Produsele din carne, cele congelate, alimentele trebuie cumpărate ultimele şi aşezate în plase separat de celelalte.
 
Unele bacterii se conservă prin congelare
 
În bucătărie, mâncarea va fi păstrată în condiţii de temperatură corecte şi este foarte bine de ştiut că microbii se deplasează foarte uşor de la carnea crudă la mâncărurile gătite, lactate, fructe sau legume. De aceea, înainte de a se apuca de gătit, gospodinele trebuie să-şi spele foarte bine mâinile cu săpun şi apă caldă, să nu folosească aceleaşi suprafeţe de lucru, aceleaşi ustensile de prelucrare pentru diferite alimente, cum ar fi carnea, apoi legume, de exemplu, şi să cureţe instrumentele foarte bine după fiecare aliment.
În timpul prelucrării culinare, microbii se pot transmite de la persoanele infectate care manipulează alimentele, ducând la contaminarea lor. O atenţie sporită trebuie acordată temperaturilor de păstrare a fiecărui aliment, ca şi regulilor privind dezgheţarea produselor congelate. Decongelarea trebuie făcută în compartimentul cel mai de jos al frigiderului, nu la temperatura camerei.
În general, congelarea şi refrigerarea previn înmulţirea bacteriilor, dar le conservă într-o stare latentă. Două bacterii transmise prin alimente, Listeria monocitogenis şi Yersinia enterocolitica, pot să se dezvolte la temperatura de refrigerare.

Toxina botulinică nu se distruge prin fierbere
 
Nivelurile crescute de sare, zahăr sau mediul acid opresc înmulţirea bacteriilor, de aceea, carnea sărată, vegetalele sau gemurile se conservă mai bine.
Microbii pot fi distruşi de căldură, dar sunt şi cazuri, cum ar fi toxina botulinică sau cea stafilococică, în care nu sunt inactivaţi prin fierbere.
De asemenea, fructele şi legumele proaspete pot fi contaminate dacă sunt spălate sau irigate cu apa contaminată cu reziduuri animale sau umane.
Când vine momentul servirii mesei, produsele se păstrează acoperite şi aproape de punctul de fierbere până la momentul consumării. Produsele pregătite la rece trebuie păstrate în frigider până să fie puse pe masă. În cazul mâncărurilor gătite, acestea trebuie să fie păstrate acoperite sau ambalate şi pot fi reîncălzite cel mult o dată.

Sfaturi pentru gravide
Femeile însărcinate trebuie să acorde o atenţie deosebită alimentaţiei şi evitării infecţiei, în special cu salmonela şi listeria. Ele trebuie să respecte igiena în prepararea alimentelor, pentru a le evita pe cele contaminate cu bacterii sau toxine. Să nu consume carne sau ouă insuficient pregătite. Dacă reîncălzesc mâncarea, aceasta trebuie să dea în clocot. Păstraţi carnea crudă într-un compartiment separat al frigiderului. Să consume numai lapte pasteurizat sau fiert bine şi alimente în termen de valabilitate. 

  Dr. Teodora VĂDUVA, medic primar igienă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS