22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateInsulina, în centrul unui scandal internaţional

Insulina, în centrul unui scandal internaţional

Analogii de insulină folosiţi pe scară largă în lume la tratamentul diabetului ar putea să crească riscul de cancer, arată unele studii. În ciuda rezultatelor obţinute de cercetători, Agenţia Europeană a Medicamentului recomandă bolnavilor de diabet să nu întrerupă tratamentul cu aceste medicamente.

Patru studii de specialitate care arată o posibilă legătură între analogii de insulină folosiţi la tratamentul diabetului şi cancer au produs o adevărată isterie în toată Europa, după publicarea acestora pe website-ul Diabetologia, pe 26 iunie. Alerta a ajuns până la autoritatea europeană în domeniul medicamentelor, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMEA), care dă autorizaţiile de punere pe piaţă a medicamentelor în Uniunea Europeană.
EMEA a emis săptămâna trecută un comunicat în care arată că studiile publicate nu sunt relevante şi că nu este cazul ca pacienţii să întrerupă tratamentul.

„Nu există informaţii cu privire la tipurile de cancer depistate în aceste studii“

„În două dintre cele patru studii menţionate (Grupul Reţelei Epidemiologice de Cercetare a Diabetului din Scoţia şi Jonasson şi colaboratorii) s-a depistat o asociere între cancerul de sân într-un grup de pacienţi care utilizează insulina glargin ca monoterapie, dar nu şi în alt grup de pacienţi, care utilizează insulina glargin împreună cu alte tipuri de insulină. Pentru alte tipuri de cancer nu s-a identificat nici o asociere. În aceste două studii, nu s-a evaluat dependenţa de doza de medicament. Al treilea studiu (Hemkens şi colaboratorii) a raportat existenţa unei asocieri între utilizarea insulinei glargin şi apariţia de tumori maligne, dependente de doză. Cu toate acestea, nu există nici un fel de informaţii disponibile cu privire la tipurile de cancer depistate în aceste studii. În al patrulea studiu (Currie şi colaboratorii) nu s-a identificat nici o asociere între cancer (de sân, colorectal, pancreatic sau cancer prostatic) şi utilizarea de insulină glargin sau oricare altă insulină. Pe baza datelor disponibile în prezent, nu se poate confirma sau exclude existenţa unei legături între insulina glargin şi cancer. Cu toate acestea, temerile ridicate de către cele patru studii necesită continuarea evaluării în profunzime“, se arată în comunicatul emis de EMEA.

Pacienţii sunt sfătuiţi să nu întrerupă tratamentul

În perioada următoare, comitetul pentru Medicamente de Uz Uman al EMEA va efectua o evaluare detaliată a rezultatelor studiilor şi a oricăror altor informaţii relevante. Această evaluare se va aplica şi altor aspecte, precum efectele doză-răspuns, implicaţiile duratei relativ scurte a studiilor şi influenţa altor factori asupra riscului de cancer de sân şi alte tipuri de cancere (de ex. vârsta, indicele de masă corporală, menopauza, numărul de naşteri, statutul socio-economic).
Cât despre deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă pentru medicamentele Lantus şi Optisulin, Sanofi-Aventis, acesta a fost invitat să comenteze asupra acestui posibil motiv de temeri legate de siguranţă.
Până la clarificarea situaţiei, pacienţilor trataţi cu insulină glargin li se recomandă continuarea tratamentului în condiţii normale. În prezent, nu există recomandarea ca pacienţii să-şi schimbe tratamentul actual. În cazul apariţiei oricăror motive de îngrijorare, pacienţii trebuie să se adreseze medicului, se mai spune în comunicatul EMEA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU