17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAlimente bogate în antioxidanţi

Alimente bogate în antioxidanţi

Cercetătorii americani au realizat un clasament al alimentelor bogate în substanţe antioxidante.

Un studiu publicat în 2004 în jurnalul Societăţii Americane de Chimie cuprinde peste 100 dintre alimentele bogate în antioxidanţi. Iată în continuare o parte din această listă, precum şi recomandări privind raţia zilnică.
1. Fasole. O jumătate de ceaşcă de fasole uscată conţine vitamine (B1, B2, C), săruri minerale şi oligoelemente (fosfor, calciu, potasiu, cupru, nichel, cobalt) şi fibre. Fasolea verde este, de asemenea, bogată în antioxidanţi, dar conţine mai puţine proteine. Cea mai valoroasă este fasolea roşie.
2. Afinele (o ceaşcă) sunt foarte bogate în antioxidanţi, dar şi în vitaminele A şi C, fibre şi potasiu.
3. Merişorul de munte (o ceaşcă). Fructele sunt bogate în săruri de magneziu, vitamine (A şi C), acizi (citric, malic, benzoic), zaharuri, tanin, un glicozid (vaccinin). Au proprietăţi diuretice şi dezinfectante.
4. Anghinare (o bucată). Conţine cinarină, polifenoli, flavone, insulină, săruri de potasiu şi magneziu. Este excelentă pentru scăderea colesterolului şi a trigliceridelor, purificarea şi dezintoxicarea organismului.
5. Mure (o ceaşcă). Acestea conţin vitaminele C şi A, diferite ultramicroelemente, calciu, potasiu, fier, mangan şi fosfor. Acidul elagic şi fenolul din compoziţie previn cancerul.
6. Prune (2-3 bucăţi, depinde de mărime). Sunt bogate în vitaminele A, B şi C, sulf, fosfor, mangan, magneziu, sodiu şi potasiu. Tratează constipaţiile rebele, dar nu sunt recomandate diabeticilor, din cauza conţinutului mare de zaharuri.
7. Zmeura (o ceaşcă). Este o sursă de vitamina C, magneziu, cupru, calciu. O cură cu zmeură poate regla activitatea stomacului, reducând aciditatea gastrică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU