17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateTotul despre cardul european

Totul despre cardul european

Cardul european de asigurări sociale de sănătate este documentul care conferă titularului dreptul la prestaţii medicale necesare în cadrul unei şederi temporare, respectiv deplasarea în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii.

O persoană poate solicita eliberarea cardului european de sănătate doar dacă are calitatea de asigurat în România. În cazul în care circumstanţe excepţionale împiedică eliberarea cardului european, casa de asigurări de sănătate va elibera un certificat înlocuitor provizoriu cu o perioadă de valabilitate stabilită, astfel încât să acopere perioada necesară şederii temporare, care nu poate depăşi şase luni de la data emiterii.
Cheltuielile ocazionate de asistenţa medicală necesară în cursul unei şederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene vor fi rambursate de casa de asigurări de sănătate emitentă a cardului, prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Nu acoperă cheltuielile pentru tratament în străinătate

Cardul european nu acoperă situaţia în care asiguratul se deplasează într-un stat membru al Uniunii Europene în vederea beneficierii de tratament medical. Serviciile medicale acordate în statele membre UE, în baza cardului, sunt cele prevăzute de legislaţia fiecărui stat şi nu trebuie să depăşească, în timpul şederii temporare, ceea ce este necesar din punct de vedere medical.
Cardul european de asigurat nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este condiţionată de prezentarea acestuia, fiind suficientă prezentarea oricărui alt tip de asigurare medicală.
În situaţia în care persoana care a obţinut un card nu îndeplineşte toate condiţiile în baza cărora s-a eliberat cardul pe perioada de valabilitate a acestuia (inclusiv plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate) şi în această perioadă beneficiază de servicii medicale în cadrul unei deplasări într-un stat membru al Uniunii Europene, persoana în cauză va suporta contravaloarea acestor servicii. De exemplu, dacă în timpul celor şase luni de valabilitate a cardului îşi pierde calitatea de asigurat, casa de asigurări de sănătate emitentă a cardului va rambursa contravaloarea acestor servicii instituţiei din statul membru care a acordat serviciile şi, ulterior, va recupera contravaloarea acestora de la persoana în cauză.

Se distribuie personal

Pentru a intra în posesia cardului european de sănătate, asiguraţii trebuie să completeze o cerere-tip (la sediul CAS Dolj/descărcată de pe site-ul CAS Dolj, www.casdj.ro) şi să depună, personal, la sediul CAS Dolj copia actului de identitate şi dovada calităţii de asigurat pe ultimii cinci ani, conform legislaţiei în vigoare. Informaţii privind dovada calităţii de asigurat se pot obţine de pe site-ul CAS Dolj sau apelând Tel Verde 0800.800.962.
Programul CAS Dolj pentru depunerea documentelor în vederea obţinerii cardului european de sănătate/certificatului provizoriu înlocuitor este de luni până joi, între orele 11.00-13.00, iar vineri, între 10.00 şi 12.00, putând fi prelungit în cazul în care numărul solicitanţilor o impune.
Cardul va fi distribuit asiguratului personal, la adresa menţionată în cerere, de o firmă de curierat, în termen de şapte zile lucrătoare de la data transmiterii solicitării de tipărire a acestuia. În cazul în care asiguratul nu este la domiciliu, cardul va fi redistribuit la CAS Dolj în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la prima avizare a asiguratului.

Material realizat în colaborare cu Casa de Asigurări de Sănătate Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII