Florile de tei regenerează psihic

Autori


Nevrozele, anxietatea, agitaţia, insomnia sunt afecţiuni neuropsihice tratate în mod tradiţional cu ceai de tei.

Mai multe specii de tei sunt folosite în mod curent în medicina naturistă. Indiferent dacă este vorba de tei alb, cu frunză mare sau roşu, în scopuri terapeutice se folosesc cel mai mult florile. După culegere, ele se usucă la umbră şi se păstrează în locuri uscate, dar ferite de razele soarelui. Orice urme de umezeală pot compromite calitatea plantelor.

Bolnavii de epilepsie erau obligaţi să stea în copac

Florile de tei erau apreciate încă din evul mediu pentru efectul lor diaforetic – favorizează transpiraţia – şi pentru calmarea nervilor. Acum se consideră că planta este valoroasă şi în tratamentul durerilor de cap, indigestiei, isteriei şi diareii, cauzate de dependenţa de droguri. Odată se credea că aroma florilor de tei este atât de eficientă în tratamentul epilepsiei, încât bolnavii erau forţaţi să stea câteva zile în copac în speranţa că se vor vindeca.

Florile conţin, de asemenea, ulei volatil, alături de tanin şi mucilagii. Studiile au arătat că proporţia de tanin şi mucilagii din florile de tei este foarte importantă. Cele cu un conţinut mai mare de tanin şi unul mai mic de mucilagii produc un ceai mai aromat decât florile cu o concentraţie redusă de tanin şi mai mare de mucilagii. Teiul alb conţine o concentraţie mai mare de tanin, prin urmare, din el se obţine un ceai aromat. Cel mai bun gust îl au însă ceaiurile obţinute dintr-un amestec de flori de Tilia Cordata şi Tilia Platyphyllos (tei cu frunză mică şi cu frunză mare).

Ajută la eliminarea toxinelor prin transpiraţie şi urină

Cel mai bun mod de folosire a florilor de tei este sub formă de infuzie. Este un remediu eficient pentru relaxare, în caz de tensiune, anxietate, insomnii. Este recomandat pentru calmarea copiilor agitaţi, dar şi pentru reducerea tensiunii musculare.

Se poate folosi, de asemenea, pentru calmarea durerilor de cap, simptomelor menstruale, precum şi a colicilor şi crampelor abdominale cauzate de stres.


Efectul relaxant şi acţiunea benefică a flavonoidelor asupra arterelor fac din florile de tei un remediu util pentru reducerea presiunii sângelui şi arterosclerozei. Efectul este vizibil şi la nivelul arterelor inimii, remediul fiind util în tratamentul palpitaţiilor.

Efectul diaforetic recomandă florile de tei pentru tratamentul răcelii, gripei şi altor infecţii respiratorii. O infuzie caldă de tei are şi efecte diuretice, ajutând la eliminarea toxinelor din organism pe cale urinară. Fitoterapeuţii atrag atenţia că folosirea în exces a ceaiului de tei poate produce leziuni ale inimii. De aceea, persoanele cu probleme cardiace ar trebui să evite folosirea florilor de tei, iar cei care nu au probleme cu inima să consume cu moderaţie.

Folosire

Pentru prepararea infuziei se foloseşte o lingură de flori la o cană de apă. Se beau trei căni de ceai pe zi în caz de indigestie, stres, dureri de cap, anxietate, nevroze. Sau se picură 3-5 mililitri de tinctură în apa de baie. Are efect relaxant şi calmant. Pentru tensiune arterială mare se folosesc 2 mililitri de tinctură de trei ori pe zi, diluaţi în puţină apă.

Cosmetică

Compresele cu infuzie, preparată din 5 g de flori de tei la o cană de apă, sunt excelente pentru îndepărtarea petelor maronii de pe piele şi pentru tratarea tenului uscat.Comenteaza acum

5 Comentarii

  1. andutza said:

    As face ceaiul de tei bautura nationala,as obliga pe f multi sa isi toane pe gat cu palnia ca au mare nevoie de regenerare 🙂

  2. kostake said:

    domnicosara simona tudor……esti cumva licentiata in medicina naturista sau medicina generala sau macar farmacie sau ceva macar care sa tina de folosirea acestor plante in scop medical? daca nu….te rog sa ceri sfatul unui avizat in domeniu si sa nu mai scrii articole dand copy paste din nu mai stiu ce enciclopedie de pe net. anunta-i pe oameni si de efectele adverse ale ceaiului de tei daca tot faci un articol si contraindicatiile lui care sunt destule. nu mai manipulati asa oamenii aiurea, ca in fiecare zi intalnesc la clinica pacienti cu diferite intoxicatii cu orice. orice citesc in ziarele astea de 2 lei folosesc si abia apoi ajung la medic.

  3. kostake said:

    departe gandul d emine sa va jugnesc…..dar probabil aveti si voi macar lcieul terminat…..si stiti si voi ca 99 la suta din medicamente sunt pe baza de plante si sa promovezi asa aiurea un ceai ca fiind extraordinar fara sa prezinti TOATE efectele sale adverse mi se pare cel putin periculos. …imagineaza-ti cum ar fi ca maine sa ne prezinti atropa beladona, poimaine despre mac si tot asa….si umplem spitalele de intoxicati.

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 12 iunie 2009

Actualitate

» Liberalii, penetraţi de servicii
» Cererile pentru precazare în căminele studenţeşti, pe ultima sută de metri
» Rocada prinde contur
» Ecologizare la Muşeteşti
» Compania de Apă ciuruieşte Craiova
» Spectacolul curăţeniei, văzut din lojă
» Batjocorit de asigurator
» Cursuri gratuite de formare profesională
» Craiova: Asociaţia nr. 3, în legalitate
» Tornade de cenuşă la marginea Craiovei
» Munca la negru ia amploare
» Dolj: Serbare cu pumni şi înjurături la Izvoare

Local

» OMS declară pandemie de gripă porcină
» Scurte ştiri
» Tamponare între o motocicletă şi un Cielo
» Aromoterapie cu efect halucinant
» Cumpăraţi cu atenţie de pe internet!
» Vacanţa vine cu examene

Dolj

» Tir în flăcări pe DE 70

Sport

» Scurte ştiri
» Inter îşi vinde jucătorii ca să scape de criză
» Bölöni şi-a prelungit contractul cu Standard
» Serbia, cu un pas la Mondiale
» Nervi la CSM Vâlcea
» Pandurii încă aşteaptă locul zece
» Gane cere scuze suporterilor
» Balaci: Să răspundă cine se ocupă de destinele clubului!

Bani & Afaceri

» Crescător de şinşile în „Dăbuleni City“
» Directorii sistemului sanitar doljean
» Guvernul – dator 2,1 miliarde de euro „băieţilor deştepţi“
» Belgienii au grijă de mediul din Gorj
» PNL Dolj îşi mazileşte preşedintele
» „Prima casă“ începe cu multe suspine

Sanatate

» Vizita medicală
» Calculatoarele, pericol pentru copii
» Conjunctivita, o boală de vară
» Florile de tei regenerează psihic

Magazin

» Apariţii editoriale
» Program de lucru cu publicul Primăria Craiova
» Agenda evenimentelor
» Fereşte-te de radar!
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» Horoscop
» Scurte ştiri
» Izmir, punte între tradiţie şi modernism

Opinii

» Asalt la isteţimea oltenilor
» Nouă ne pasă de Ştiinţa… poate prea mult!

Top