17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCentura poate dăuna sănătăţii

Centura poate dăuna sănătăţii

Centura de siguranţă este un accesoriu obligatoriu pentru pasagerii unui autoturism. Dacă până în urmă cu puţin timp doar şoferul trebuia să o folosească, acum toţi pasagerii – inclusiv cei din spate, dacă locurile respective sunt dotate din uzină cu centuri – sunt obligaţi să o poarte, sub ameninţarea amenzilor. Există şi excepţii de la portul centurii de siguranţă. Anumite boli şi prezenţa unei sarcini sunt singurele motive serioase care vă pot scăpa de amendă, cu condiţia să le puteţi dovedi agentului de poliţie care vă opreşte în trafic. Pentru femeile însărcinate este simplu, orice agent de circulaţie poate să observe formele rotunjoare şi acest lucru este o dovadă suficientă. Dacă suferiţi însă de o boală care vă împiedică să purtaţi centura, aveţi nevoie de un certificat sau o adeverinţă medicală pe care să o arătaţi agentului.

Excepţiile

Iată în continuare lista cazurilor de natură medicală pentru care se exceptează de la portul centurii de siguranţă ocupanţii unui vehicul cu o capacitate mai mică de 3,5 tone, potrivit Ordinului nr. 1246/12.07.2007, al ministrului sănătăţii. Pe această listă se află sindroamele hemoragice, sindroamele tumorale abdominale (splenomegalie, organomegalie, adenopatii masive), leucemiile acute şi cronice, mielomul multiplu, limfoamele maligne, ciroza hepatică şi cancerul hepatic cu ascită voluminoasă, statusul post-
toracotomie şi sternotomie pentru diferite operaţii toracice, by-pass extraanatomic axilo-femural, pace-maker cardiac recent montat, afecţiuni acute ale sânului, obezitate care împiedică închiderea centurii de siguranţă. De asemenea, dacă aţi suferit o intervenţie chirurgicală, aveţi dreptul ca trei luni după aceea să nu purtaţi centura de siguranţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

29 COMENTARII